Του Θάνου Περβολαράκη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας, τα λιμεναρχεία της Κρήτης και οι οργανώσεις ακτιβιστών μετά και την πιθανή άφιξη σε λιμάνι του νησιού, στην Ιεράπετρα συγκεκριμένα, του σκάφους C STAR, το οποίο έχει μισθώσει η νεοφασιστική οργάνωση “Generation Identity” με σκοπό να εμποδίσει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο κι έχουν προορισμό τους κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι. Το συγκεκριμένο σκάφος έχει προκαλέσει προβλήματα και ήταν ανεπιθύμητο σε λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου αλλά και της Κατάνια στην Ιταλία. Μάλιστα, δεκάδες πολίτες της ιταλικής πόλης διαδήλωσαν στο λιμάνι με κεντρικό σύνθημα «Closed for racists» («Κλειστό για τους ρατσιστές»), διαμαρτυρήθηκαν «για την επικείμενη άφιξη του πλοίου C-Star που ναύλωσαν ακροδεξιοί» και ζήτησαν «να σταματήσει η επίθεση στους πρόσφυγες».

Στην κατεχόμενη Κύπρο ο πλοίαρχος και ο υπλοπλοίαρχος συνελήφθησαν την Τετάρτη 26 Ιουλίου και κρατήθηκαν για μια ημέρα από την αστυνομία των κατεχομένων της Βόρειας Κύπρου, αφού το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με κατηγορίες για πλαστά έγγραφα.

Μετά την αναχώρηση από το Τζιμπουτί, το C Star είχε ανακοινωθεί ότι θα περνούσε τη διώρυγα του Σουέζ για να μπει στη Μεσόγειο και να ελλιμενιστεί στην Κατάνια της Σικελίας, απ’ όπου θα ξεκινούσε η δράση του “Generation Identity”. Ωστόσο, αντιμετώπισε πρόβλημα στην είσοδο του Κόλπου του Σουέζ, όπου οι αιγυπτιακές αρχές το σταμάτησαν, καθώς εντόπισαν «πρόβλημα με την λίστα επιβατών» του. Το θέμα αυτό έληξε σύντομα και το C Star πέρασε το Σουέζ. Δεν κατευθύνθηκε όμως προς την Κατάνια αλλά προς τα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου και ελλιμενίστηκε στην Αμμόχωστο με σκοπό «ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος». Κατά τον έλεγχο των αρχών των κατεχομένων όμως διαπιστώθηκε και πάλι πρόβλημα με τα έγγραφα του πλοίου, ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος συνελήφθησαν και το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αμμοχώστου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, πέντε από τα 15 μέλη του πληρώματος με χώρα προέλευσης την Σρι Λάνκα κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουρκοκυπριακού μέσου, όλο το πλήρωμα απελάθηκε με το πλοίο. Ο δήμαρχος της Κατάνιας έχει δηλώσει ότι το σκάφος είναι ανεπιθύμητο στο λιμάνι της πόλης και έχει ενημερώσει σχετικά τις λιμενικές αρχές.

Πάντως, όπως μεταδίδει το γερμανικό Stern, το «Κίνημα για τη διατήρηση της Ταυτότητας», στο οποίο συμμετέχουν κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ακροδεξιοί, έχει θέσει σε ισχύ την επιχείρηση «Υπεράσπιση της Ευρώπης». Το εν λόγω κίνημα παρακολουθείται από τις γερμανικές αρχές, καθώς θεωρείται ότι η δράση του είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Το σκάφος «C-Star» που πρωταγωνιστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μισθώθηκε με κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο τον Μάιο, η οποία επέτρεψε στην ακροδεξιά οργάνωση να συγκεντρώσει το ποσό των 76.000 ευρώ.Ο πλοιοκτήτης

Στην αστυνομία των κατεχομένων κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης του C Star, Σβεν Τόμας Έγκερστρομ (Sven Tomas Egerstrom). Το C Star απέκτησε πολύ πρόσφατα σημαία Μογγολίας, ενώ πριν έπλεε υπό σημαία Τζιμπουτί. Πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι η Maritime Global Services Ltd με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλλίας, η οποία ανήκει στον Έγκερστρομ. Ωστόσο, ο Έγκερστρομ είναι ένας δραστήριος εντρεπρενέρ. Σουηδός πολίτης, σήμερα κάτοικος Βρετανίας, είχε καταδικαστεί το 2002 στη Σουηδία σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για απάτη. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έγκερστρομ δραστηριοποιείται σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία: την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ένοπλης φύλαξης πλοίων στο Κέρας της Αφρικής, εναντίον κυρίως των λεγόμενων «Σομαλών πειρατών».Επί ποδός στην Ιεράπετρα

Ο φημολογούμενος κατάπλους του σκάφους που μεταφέρει τους Ευρωπαίους φασίστες στην Ιεράπετρα, κινητοποίησε τις αρχές της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας έδειξαν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία του εκεί. Χθες έγινε σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων του Λιμεναρχείου και των δημοτικών παρατάξεων, ενώ έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία.Επιστολή των ακτιβιστών

Οι ακτιβιστές Κρήτης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με επιστολή τους στο Λιμεναρχείο Ιεράπετρας ζητούν να μην ελλιμενιστεί το πλοίο C Star στην πόλη. Στην επιστολή αναφέρουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου αλλά και σχόλια ακτιβιστών από την Ευρώπη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκύπτει ότι το πλοίο C Star που έχει ναυλωθεί από το ακροδεξιό ευρωπαϊκό δίκτυο Génération Identitaire (GI) στο πλαίσιο της επιχείρησης του δικτύου “Defend Europe”, πρόκειται να ελλιμενιστεί σήμερα στο Λιμάνι της Ιεράπετρας. Η πορεία μάλιστα που το πλοίο σημαίας Μογγολίας και μήκους 40 μέτρων ακολουθεί, σύμφωνα με το Marine Traffic, επιβεβαιώνει την προσέγγιση του στο Νησί μας.

Κρίνουμε σκόπιμο να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση στο πλοίο της ακροδεξιάς οργάνωσης, που σκοπό έχει, κατά δήλωσή τους, να παρεμποδίσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, να ελλιμενιστεί στην Ιεράπετρα ή σε άλλο λιμάνι της Κρήτης.

Κάτω από καμία συνθήκη η Κρήτη δεν πρέπει να προσφέρει φιλοξενία σε ακροδεξιές οργανώσεις που προσβάλλουν τους αγώνες και την ιστορία του Νησιού μας. Παρακαλούμε τα λιμεναρχεία του Νησιού και η Εισαγγελία να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση του πλοίου στα λιμάνια της Κρήτης (ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το άρθρο 147 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου).

Εκτός του συμβολισμού που οφείλουμε να στείλουμε ως Κρητικοί, θέτουμε υπ όψιν σας νομικής φύσεως προβλήματα που αντιμετώπισε το πλοίο της ντροπής λίγες μέρες πριν στα Κατεχόμενα, τον παράνομο σκοπό του να εμποδίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και τις έντονες αντιδράσεις πολιτών που έχει μέχρι σήμερα συναντήσει στα λιμάνια τα οποία προσέγγισε».