Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Με ειδική τροπολογί,α που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, λύνεται οριστικά η εμπλοκή της χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΗ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των δεσμευμένων κονδυλίων για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου υδροδότησης της πόλης, έργα που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η ψήφιση της τροπολογίας δίνει οριστική λύση στην εμπλοκή που υπάρχει μέχρι σήμερα σε σχέση με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ. Για την ακρίβεια οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, όπως όλοι οι φορείς. Σε περίπτωση που ενισχυθούν οικονομικά για να υλοποιήσουν ένα έργο, νομιμοποιούνται να εισπράξουν μόνο το 35% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το συμπληρώσουν από το ταμείο τους. Κάτι τέτοιο για τη ΔΕΥΑΗ θα ήταν ολέθρια εξέλιξη, αφού δεν θα μπορούσε να καλύψει το οικονομικό βάρος της δικής της συμμετοχής.

Στο πλαίσιο αυτό η κατάθεση της τροπολογίας είναι μείζονος σημασίας καθώς μετά την ψήφιση της διάταξης, οι μελέτες και οι κατασκευές των έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ θα μπορούν να επιδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς το δεσμευτικό όριο του 35%. Δηλαδή η ΔΕΥΑΗ θα μπορεί να επιχορηγείται σε ποσοστό 100% χωρίς να απαιτείται η ίδια συμμετοχή.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής κ. Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζοντας ότι με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι που έχει δρομολογήσει η σημερινή κυβέρνηση μέσα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του Ηρακλείου, αίροντας ένα ακόμη εμπόδιο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «ξεμείνουν» (οι πόροι του ΠΔΕ) «παγωμένοι» σε κάποιο ειδικό λογαριασμό». Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία διασφάλισης της χρηματοδότησης των δικτύων ύδρευσης φέρει τη σφραγίδα του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΥΑΗ Ν.Φακουρέλη, ο οποίος σε συνεργασία με τον βουλευτή κ.Ν. Ηγουμενίδη κίνησαν τη σχετική διαδικασία.Τα έργα που τίθενται σε προτεραιότητα

Όπως έχει γράψει η “Π” (την 1η/11/ʼ16), πέντε είναι οι περιοχές του Ηρακλείου που μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα για την αντικατάσταση των δικτύων υδροδότησής τους, καθώς η ΔΕΥΑΗ έχει έτοιμες μελέτες που μπορεί άμεσα να δημοπρατήσει. Πρόκειται για την περιοχή της Ηλιούπολης, για την οποία το κόστος του έργου ξεπερνά τα 2.980.000 ευρώ. Επίσης για τις περιοχές των κάθετων δρόμων της Ακαδημίας και ακόμη για τις περιοχές Δειλινά και Ν. Αλικαρνασσός. Για τις δύο τελευταίες περιοχές η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης φτάνει τα 1.500.000 ευρώ. Τα παραπάνω έργα συνολικού προυπολογισμού 4.500.000 αφορούν στην κατασκευή 60 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης και είναι πολύ σημαντικά για την πόλη του Ηρακλείου, ενώ υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Απόλυτη ετοιμότητα υπάρχει επίσης και δρομολογείται το έργο της κατασκευής «δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης στην περιοχή της Χρυσοπηγής και σε περιοχές του Ηρακλείου” προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση 5,5 χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης και αντίστοιχων δικτύων αποχέτευσης. Ειδικά στην περιοχή της Χρυσοπηγής τα δίκτυα ύδρευσης είναι πολύ παλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα διαρροών. Η στενότητα των δρόμων στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνδυασμό με την κατάσταση των υφισταμένων δικτύων επιβάλλει την ταυτόχρονη κατασκευή όλων των δικτύων ύδρευσης ακαθάρτων και ομβρίων.