Στο “κόκκινο” βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, που είναι σχεδόν πάντα γεμάτες και τα κλειστά δωμάτια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ακόμη πιο επιβαρυμένες είναι οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, αφού δέχονται περιστατικά και από τα γύρω νησιά.

“Είχαμε ένα άδειο κρεβάτι αλλά μεταφέρθηκε χθες σε εμάς ένας ασθενής από την Κω, οπότε γεμίσαμε ξανά” μας είπε ο υποδιοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης.

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, δήλωσε ότι με την προκήρυξη 5 θέσεων εντατικολόγων στο ΠΑΓΝΗ θα ανοίξουν και άλλα κρεβάτια, ενώ τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και το γεγονός ότι νοσηλεύονται και ασθενείς εκτός Κρήτης, τα περιστατικά του νησιού καλύπτονται χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε νοσοκομεία εκτός Κρήτης.

Οπως έχει γράψει η “Π”, στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν 12 κρεβάτια εντατικής, ενώ, εάν υπήρχε προσωπικό θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη δύο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ του Βενιζελείου όπου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τα 12 κρεβάτια που υπάρχουν λειτουργούν μόνο τα 9 που είναι γεμάτα.

Εάν υπήρχαν επιπλέον 6 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλες οι διαθέσιμες κλίνες.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 6 κρεβάτια, ενώ στο νοσοκομείο Χανίων υπάρχουν 7 κρεβάτια, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού μειώνονται στα τέσσερα.ΟΕΝΓΕ προς Υπουργείο: “Στηρίξτε τις ΜΕΘ”

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι το ζήτημα που απασχόλησε την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «Αυτές τις μέρες έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια, με δραματικό τρόπο, το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, μόνο στη σχετική λίστα του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 30 ασθενείς βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους για τους οποίους δε βρίσκεται κλίνη σε ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πλέον των τριών ή και περισσότερων ημερών.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

1. Να προβεί στις αναγκαίες επείγουσες ενέργειες ώστε να διακινηθούν άμεσα σε ΜΕΘ αυτοί οι ασθενείς.

2. Να γίνουν επιτέλους οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η αναγκαία προμήθεια εξοπλισμού που έχουν πολλές φορές εξαγγελθεί αλλά ουδέποτε υλοποιηθεί, ώστε να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία».