Του Γιάννη Σπανάκη

Δεν τα βρήκα όπως τ’ άφησα! Έλλειψα δύο εβδομάδες και κάτι ψιλά, κάνοντας χρήση του πρώτου γύρου της καλοκαιρινής μου άδειας, και συνέβησαν πράματα και θάματα. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, η (επικίνδυνη) κόντρα Δικαιοσύνης - κυβέρνησης κορυφώθηκε, η «Βαρουφακειάδα» καλά κρατεί, η Εθνική Νέων Ανδρών πήρε το Ευρωμπάσκετ στα λημέρια μας, στη Λότζια έγινε κάτι σαν ανασχηματισμός και η αντιπολίτευση μετεξελίσσεται σε … Νου Δου και light!

Και όλα αυτά μέσω θέρους και καλοκαιρινής ραστώνης. Έχει και αυτό την αξία του. Το μακρύ καυτό καλοκαίρι συνεχίζεται, με τη σκυτάλη να παίρνουν, αν όχι οι εκδρομείς, σίγουρα οι αδειούχοι του Αυγούστου. Οι φυλές του Αυγούστου είναι πολλές και θα τις συναντήσετε στις παραλίες, στα νησιά, στα χωριά, όπου έχουν καταφύγει, για να γεμίσουν μπαταρίες ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα.

Δεν ξέρω αν «φέτος μέσα στον στρατώνα θα έχουμε βαρύ χειμώνα», αλλά τον άνεμο που πνέει δεν τον λες και ούριο.

Ας μην προτρέχουμε ωστόσο, διότι κάθε χιλιόμετρο αλλάζει και ο καιρός, τη μία ασταθής, την άλλη σταθερός. Και μέχρι τον χειμώνα έχουμε ακόμα να γράψουμε πολλά χιλιόμετρα και να γκρινιάζουμε όσο θέλουμε.

Ας μείνουμε όμως στον Αύγουστο, τον ιδιαίτερο αυτό μήνα για την Ελλάδα, και ας απολαύσουμε την καθεμία από τις 31 ημέρες του. Το πρώτο μισό, ο Δεκαπενταύγουστος, έχει μια ξεχωριστή χάρη, ένεκα της μεγάλης γιορτής, γνωστής και ως Πάσχα του καλοκαιριού. Μπορεί οι Δεκαπεντιστές να είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά η πίστη διατηρείται ακόμα σε αξιομνημόνευτα επίπεδα. Και ας μην το μαρτυράμε και ας μην το εξομολογούμαστε.

Εφέτος μέσα στον Δεκαπενταύγουστο πέφτει και η μεγαλύτερη πανσέληνος του καλοκαιριού. Είναι τη Δευτέρα, και στην Κρήτη αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα μείνουν ανοικτά προς τέρψη του κοινού. Μεταξύ των χώρων που θα μείνουν ανοικτοί δεν συμπεριλαμβάνεται το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Τι να φοβήθηκαν άραγε οι ιθύνοντες; Τις ουρές; Αφού η είσοδος θα ήταν ελεύθερη και χωρίς εισιτήριο…