Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Η Γαύδος έχει τους πιστούς της όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά απ' όλη την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους την επισκέπτονται κάθε χρόνο ξανά και ξανά. Και το φετινό καλοκαίρι έδωσαν το ραντεβού τους στο νησί και ειδικά αυτή την περίοδο δεν βρίσκεις δωμάτιο για να μείνεις, αφού η πληρότητα φτάνει σχεδόν το 100%.



Γκέλυ ΚαλλίνικουΓκέλυ ΚαλλίνικουΑυτό δεν πτοεί βέβαια καθόλου εκείνους που κάνουν κάμπινγκ και έχουν κατακλύσει τη Γαύδο.

Η δήμαρχος Γαύδου, Γκέλυ Καλλίνικου, μάς είπε: “Εχουμε πολύ κόσμο αλλά με χαμηλό βαλάντιο. Κατά τ' άλλα τα καταλύματα είναι γεμάτα και πάρα πολλοί κάνουν κατασκήνωση”.







Λυκούργος ΠαπαδάκηςΛυκούργος Παπαδάκης“Είμαστε γεμάτοι, αλλά διαπιστώνουμε ότι φέτος οι επισκέπτες κάνουν οικονομία όσον αφορά στο φαγητό. Θα έλεγα ότι ξοδεύουν λιγότερο κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι”, σημείωσε ο ιδιοκτήτης του Gaudos Princess, Λυκούργος Παπαδάκης. Ο ίδιος είπε ότι η πληρότητα στο κατάλυμά του φτάνει το 100% μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε, συνήθως οι Έλληνες κάνουν διακοπές για 3-4 ημέρες και οι ξένοι για περίπου 1 εβδομάδα.







Λίλιαν ΣτεφανάκηΛίλιαν ΣτεφανάκηΗ δασολόγος Λίλιαν Στεφανάκη εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί στη Γαύδο ένα καινούργιο κατάλυμα 4 δωματίων, το “Καλυψώ”, και όπως μας είπε, η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η πληρότητά μας είναι 80%-100%. Δεν φαντάζεστε πόσοι μου τηλεφωνούν καθημερινά για δωμάτιο και τους λέω ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο”, τόνισε.







Στέλλα ΣτεφανάκηΣτέλλα ΣτεφανάκηΦούρνο στη Γαύδο έχει από το 2011 η Στέλλα Στεφανάκη, η οποία καθημερινά παρασκευάζει ψωμί, γλυκά, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες και πολλά άλλα, ενώ σερβίρει γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα με ντόπιο μέλι παραγωγής της, καφέδες, χυμούς κ.ά. “Είμαι τυχερή, γιατί έκανα το χόμπυ μου επάγγελμα”, μας είπε σημειώνοντας ότι κατανάλωση και κίνηση υπάρχει, αλλά είναι λίγο πιο υποτονική σε σχέση με πέρυσι.







Κώστας ΚουρήςΚώστας ΚουρήςΚαι φέτος, εκτός από τα δρομολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ, υπάρχει ένα τουριστικό σκάφος, το Gaudos Cruisses, που κάνει καθημερινά δρομολόγια στο νησί με αναχώρηση στις 10 το πρωί από τα Σφακιά και επιστροφή στις 5 το απόγευμα. Είναι χωρητικότητας 40 ατόμων, δεν μεταφέρει αυτοκίνητα και, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του, Κώστας Κουρής, φέτος η κίνηση πάει καλύτερα από πέρυσι.

“Έχουμε πολλούς Έλληνες που πάνε για κάμπινγκ και ξένους οι οποίοι θέλουν να δουν για λίγες ώρες το νησί. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον κόσμο και είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε τα δρομολόγια και τον Σεπτέμβριο”.