Με 11 ομάδες θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα ανδρών της ΕΚΑΣΚ, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή συμμετοχών. Την πρώτη τους παρουσία θα κάνουν ο Τηγανίτης από το Ηράκλειο και το Ακρωτήρι από τα Χανιά, ενώ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει ο ΟΑΧ και φυσικά ο Εργοτέλης που απαρνήθηκε την Γ΄ Εθνική. Αρνητική έκπληξη είναι η μη συμμετοχή της Ιεράπετρας που ρίχνει πλέον το βάρος της στις υποδομές.

Αναλυτικά οι ομάδες για τη σεζόν 2016-17: Εργοτέλης, Κύδων, Ακαδημία Ρεθύμνου, Μεσσαρά, Δειλινό, Πεδιάδα, Ηρόδοτος, Τηγανίτης, ΟΑ Χανίων, Ακρωτήρι, Νέοι Ηράκλειο (άνευ συναγωνισμού). Η κλήρωση θα γίνει στις 28 Αυγούστου ενώ το σύστημα διεξαγωγής είναι το ίδιο με πέρσι (ο 4 πρώτοι μετά τους δύο γύρους της α’ φάσης συμμετέχουν στα πλέι οφ). Εξάλλου στις γυναίκες δήλωσαν συμμετοχή μόνο 4 ομάδες γι’ ακόμα μια χρονιά (ΟΦΗ, Εργοτέλης, Ηρόδοτος, Αρκάδι), στις νεάνιδες 8 (Εργοτέλης, ΟΦΗ, Ηρόδοτος, Αρκάδι, ΑΟΑΝ, Ιεράπετρα, ΟΑΧ, ΟΑΣΗ) και στις κορασίδες 9 ομάδες (Εργοτέλης, ΟΦΗ, Ηρόδοτος, Ανδρογέας, Αρκάδι, Ιεράπετρα, Κίσσαμος, ΟΑΧ, ΟΑΣΗ).

Στο πρωτάθλημα εφήβων δήλωσαν συμμετοχή 19 ομάδες (Εργοτέλης, Ηράκλειο, Ακαδημία Ρ., ΑΟΚΧ, Πεδιάδα, Ηρόδοτος, ΟΦΗ, ΑΓΟΡ, Δειλινό, Αναγέννηση, Νεάπολη, Κύδων, Σητειακός, Ιεράπετρα, Ανδρογέας, Κίσσαμος, Ακρωτήρι, ΟΑΣΗ, Μεσσαρά) που θα χωριστούν σε δύο ομίλους. Τέλος στους παίδες δήλωσαν συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία 10 ομάδες (Κύδων, Ηράκλειο, Ακρωτήρι, ΑΓΟΡ, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Ηρόδοτος, Ανδρογέας, Αναγέννηση, Ακαδημία Ρ.) και στη Β΄ 17 ομάδες (ΑΟΑΝ, Ηράκλειο, ΑΟΚΧ, Πεδιάδα, Ηρόδοτος, ΟΦΗ, ΑΓΟΡ, Νεάπολη, Σητειακός, Γιούχτας, Ιεράπετρα, Άσκηση, Δειλινό, ΟΑΧ, Πλατανιάς, ΟΑΣΗ, Μεσσαρά). Η κλήρωση και αυτών των κατηγοριών όπως και ο καταρτισμός των ομίλων, θα γίνει στις 28/8.

Δύο στα δύο οι έφηβοι

Με μία δύσκολη και μία εύκολη νίκη ξεκίνησε η Εθνική ομάδα των εφήβων την προσπάθειά της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβακίας. Στο χθεσινό του παιχνίδι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε της Φινλανδίας με 81-78, έχοντας ως κορυφαίο τον Γιώργο Καλαϊτζάκη που σημείωσε 23 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ. Άλλους 9 πόντους πρόσθεσε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Στο εναρκτήριο παιχνίδι τους, οι διεθνείς κέρδισαν την Σλοβενία με 81-67 (12π. ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και 5 ο Παναγιώτης). Αύριο η Εθνική μας θα παίξει με τη Λιθουανία.

Χρυσή η Εθνική Κωφών

Έναν χρόνο μετά την πρωτιά στο Ευρωμπάσκετ της Θεσσαλονίκης, η Εθνική Κωφών Γυναικών πρόσθεσε μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό της, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σαμψούντας. Η ομάδα της Αθηνάς Ζέρβα επικράτησε της Λιθουανίας στον τελικό με 67-50 και ανέβηκε δίκαια στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

ΕΛΛΑΔΑ: Χαϊνά 5 (1), Σαρακατσάνη 9, Αγαγιώτου 11 (3), Κοτσιρέα, Σπίνου, Μελλίνη, Βεράνη, Βουδούρη 5, Κοτσιάφτη 11, Πατέρα 20 (2), Μπάλκογλου 6 (2).

Η Εθνική των ανδρών πήρε την τέταρτη θέση στην ίδια διοργάνωση, χάνοντας στον μικρό τελικό από την Ουκρανία με 63-57.

Η επιτροπή μπάσκετ του ΟΦΗ θα προβεί σήμερα (7 μ.μ.) σε μεταγραφικές ανακοινώσεις στην αίθουσα του ερασιτέχνη στο “Γεντί Κουλέ”.