Συνέντευξη στον Κώστα Μπογδανίδη

«Οι αποφάσεις που έλαβε το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις διακηρυγμένες προτάσεις κι εναρκτήριες προϋποθέσεις της Ώρας Αποφάσεων», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Ραγκούση,ς μιλώντας στην “Π” για το θέμα της… αποπομπής του από την κίνηση που ο ίδιος ίδρυσε!

Ο κ.Ραγκούσης, που αποφεύγει να κάνει χαρακτηρισμούς για τους πρώην συντρόφους του, αναφέρεται πάντως στα όσα συμβαίνουν σήμερα, στην προσπάθεια, όπως λέει, να κρατηθεί στην εξουσία ο κ.Τσίπρας και το…καθρέπτισμα του κ.Μητσοτάκη!

Ο ίδιος βλέπει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018, με πιθανότερη περίοδο για την πραγματοποίησή τους τα τέλη του 2018. Και θεωρεί καθοριστικό για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης τα όσα θα γίνουν από εδώ και μετά.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο και την πληρότητα με την οποία θα υλοποιηθεί η μεγάλη απόφαση για τη δημιουργία νέου κι ενωμένου προοδευτικού φορέα», λέει χαρακτηριστικά!

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη με τον κ.Ραγκούση έχει ως εξής:

-Κύριε Ραγκούση, θα ξεκινήσω με το θέμα των ημερών. Να, που χρειάστηκε μια κυβέρνηση… αριστερή να μας ξαναβάλει στις αγορές. Και μάλιστα με διεθνείς οίκους! Το περιμένατε;

«Το περίμενα εδώ και χρόνια, κ.Μπογδανίδη, γιατί στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τη χώρα δεν τη βάζει ξανά στις αγορές ούτε μία αριστερή ούτε μία δεξιά Κυβέρνηση. Τη χώρα τη βάζει ξανά στις αγορές η διεθνής πιστοποίηση ότι ολοκληρώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κι εξυγίανσης. Αυτό η χώρα μπορούσε κι έπρεπε να το έχει ολοκληρώσει από το καλοκαίρι του 2014. Αλλά, η λογική της δήθεν διαπραγμάτευσης, που έγινε κεντρική λογική στο πολιτικό σύστημα, ήταν αυτή που κράτησε τη χώρα βαλτωμένη στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τελικά στην παράταση της κρίσης και του δράματος που ζουν εκατομμύρια Έλληνες. Διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Το μόνο που γινόταν ήταν αναβολή στην εφαρμογή μέτρων που τελικά όλα εφαρμόστηκαν. Όμως αυτή η αναβολή και η παράταση στον χρόνο ήταν στην πραγματικότητα διατήρηση της ώρας της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Υπάρχουν τεράστιες ιστορικές, πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που βάλτωσε μέσα στο μνημόνιο. Αυτό που ξεκίνησε να συμβαίνει τώρα, αυτό που θα συμβεί και το επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει να συμβαίνει από το 2014».

-Η κυβέρνηση το θεωρεί επιτυχία. Και στο βάθος… βλέπουν και ανάκαμψη! Εσείς βλέπετε εκλογές σύντομα;

«Πρόωρες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν, μόνο εάν οι βουλευτές της συμπολίτευσης αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να καταφύγει σε αυτές. Ο κυβερνητισμός, που έχει μολύνει τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα πολιτικά αντανακλαστικά του κ. Τσίπρα οδηγούν στην πιθανολόγηση ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018, με πιθανότερη περίοδο για την πραγματοποίησή τους τα τέλη του 2018. Ο κ.Τσίπρας, θα θελήσει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές πριν την 1/1/2019, πριν δηλαδή την έναρξη εφαρμογής της οριζόντιας περικοπής σε όλες τις συντάξεις που αποφάσισε πρόσφατα»

Η εξουσία

-Ποιο, είναι, λέτε, το πραγματικό σχέδιο του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου; Ο αιφνιδιασμός; Να το πάνε μέχρι τέλους;

«Νομίζω ότι το πραγματικό τους σχέδιο είναι να παρατείνουν τη δυνατότητά τους να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας όσο περισσότερο μπορούν».

-Ο κ.Μητσοτάκης ζητά εκλογές συνεχώς, αν και τελευταία το έχει κάπως περιορίσει… Θέλει να πάει ήρεμα στην αυτοδυναμία; Το βλέπετε εφικτό;

«Αυτό που βλέπω στην αντιπολιτευτική τακτική του κ. Μητσοτάκη είναι η αναβίωση όλων των αναχρονιστικών αντιπολιτευτικών πρακτικών. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις νομίζω ότι με τις αποφάσεις του ανοίγει νέους δρόμους στον παλαιοκομματισμό ο κ.Μητσοτάκης. Αυτό που αποτόλμησε με το απαγορευτικό για την παρουσία των περιφερειαρχών του στα τοπικά συνεδρία, αλλά ακόμη και όλο αυτό που έκανε με τα γενέθλια του κ.Τσίπρα, θεωρώ ότι τον εκθέτουν, διότι συνιστούν μια πολύ χαμηλής πολιτικής και πολιτισμικής στάθμης αντιπολιτευτική συμπεριφορά.

Αδικεί τον εαυτό του έτσι. Απάντηση στις απαράδεκτες συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί ένα αντικαθρέφτισμά του. Τέλος, και η εκλογική επίδοση της ΝΔ του κ.Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί απόλυτα από το δικό μας εγχείρημα. Με τα σημερινά δεδομένα, ναι πηγαίνει για αυτοδυναμία. Αν τα δεδομένα αλλάξουν στον προοδευτικό χώρο, θα περιοριστεί η δυναμική για τη δεξιά παράταξη».

Η Δημοκρατική Παράταξη

-Και η δημοκρατική παράταξη; Πού βρίσκεται; Υπάρχει; Ή θα είναι εκείνη που θα κυριαρχηθεί από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα…;

«Πολύ σωστό ερώτημα. Πράγματι αυτό είναι σήμερα το μεγάλο ερώτημα. Προοδευτική παράταξη ή ΣΥΡΙΖΑ του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου. Νέα προοδευτική παράταξη ή ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αρχές. Όλα θα εξαρτηθούν από μας. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο και την πληρότητα με τον οποία θα υλοποιηθεί η μεγάλη απόφαση για τη δημιουργία νέου κι ενωμένου προοδευτικού φορέα. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρουμε η εκλογή ηγεσίας για τον νέο φορέα, υπό την επίβλεψη της ανεξάρτητης επιτροπής Αλιβιζάτου, καταφέρει να καταστεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός στη χώρα. Πρέπει να σας πω ότι προσωπικά είμαι αισιόδοξος, ιδιαίτερα αισιόδοξος».

-Υπάρχουν περιθώρια να ξαναγίνει ο χώρος, όπως ήταν παλιά; Χωρίς τα βαρίδια και τα λάθη του παρελθόντος; Μπορεί, για παράδειγμα η Φώφη…;

«Μόνος του κανένας δεν μπορεί. Γι’ αυτό και οι πολίτες επιδοκιμάζουν κι επιθυμούν την ενότητα.

Επίσης ευθέως σάς απαντώ πως είναι απροσπέραστη η ανάγκη να απαλλαγούμε και από τα βαρίδια και από τα λάθη του παρελθόντος.

Με βάση τον οδικό χάρτη που συναποφασίσαμε στις αρχές Ιουλίου, ναι, υπάρχουν περιθώρια, υπάρχει χρυσή ευκαιρία. Πάνω απ' όλα όμως, θα τόνιζα, υπάρχει πολιτική και ιστορική υποχρέωση. Είναι πολιτική μας υποχρέωση να επανενώσουμε την προοδευτική παράταξη. Είναι ιστορική μας υποχρέωση να την επαναθεμελιώσουμε αλλάζοντάς την. Να φέρουμε ξανά κοντά μας τους προοδευτικούς πολίτες, που απογοητεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και οδηγήθηκαν στην ιδιώτευση. Οι πολίτες για να έρθουν ξανά κοντά θέλουν και να ενωθούμε αλλά και να αλλάξουμε»

Μας καλύπτουν

-Πείτε μου τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός. Καταλάβατε τι πραγματικά έγινε στην Ωρα Αποφάσεων; Πώς βρεθήκατε εκτός; Τι ήταν εκείνο που χάλασε τη χημεία σας;

«Μοναδικός και δημοσίως διακηρυγμένος σκοπός της συμμετοχής μου στην Ώρα Αποφάσεων όπως θα θυμάστε και από την εκδήλωση που κάναμε στο Ηράκλειο, ήταν η δημιουργία ενός νέου, ενωμένου και ισχυρού προοδευτικού φορέα με εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση και υπό την εποπτεία ανεξάρτητης επιτροπής υψηλού κύρους. Ακριβώς όλα αυτά που δρομολογήθηκαν εδώ και έναν μήνα, κύριε Μπογδανίδη. Κατά τη δική μου εκτίμηση, οι αποφάσεις που έλαβε το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις διακηρυγμένες προτάσεις κι εναρκτήριες προϋποθέσεις της Ώρας Αποφάσεων.

Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί θεωρώ ότι ο μοναδικός στόχος, όπως εγώ τον ήξερα και τον ήθελα, επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο».