Αυξανόμενο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των Γερμανών να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Κρήτη, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, ενώ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt, η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στις εξοχικές κατοικίες. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το ότι η αγορά εξοχικών κατοικιών αρχίζει να κινείται και πάλι το δείχνουν και οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά κατοικιών αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά περίπου 55%. Αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από μακρά διελκυστίνδα με τους διεθνείς δανειστές, έφτασε σε συμφωνία στα μέσα Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε μια νέα οικονομική ένεση, παίρνουν ανάσα και όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων». Την αυξανόμενη ζήτηση επιβεβαιώνει και ο Κρίστιαν Σάιρερ, γενικός διευθυντής της εξειδικευμένης σε ελληνικές εξοχικές κατοικίες κτηματομεσιτικής εταιρείας Global Immobilien Service. «Οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι εστιάζουν περισσότερο στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική, αλλά και στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα στο Ιόνιο, λέει ο Σάιρερ», αναφέρει η DW.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, οι ελληνικές εξοχικές κατοικίες παραμένουν συγκριτικά προσιτές. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Global Property Guide, «η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για μια υψηλής ποιότητας εξοχική κατοικία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.700 ευρώ». Σύμφωνα με την εταιρεία, η αντίστοιχη τιμή στην Ιταλία είναι 5.800 ευρώ, στην Ισπανία 4.400 και στην Τουρκία 3.000 ευρώ. «Φθηνότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Πορτογαλία με μέσο όρο 2.500 και η Κύπρος με 1.500 ανά τ.μ.».



Εν... αναμονή για συμβόλαια

Σε δηλώσεις της πριν λίγες μέρες στην “Π”, η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ηρακλείου Άρτεμις Μαυράκη σημείωσε ότι μέχρι τώρα στην Κρήτη υπάρχει ενδιαφέρον για βίλες δίπλα στη θάλασσα, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμβόλαια.