Μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείται στην κλοπή οχημάτων εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η οργάνωση είχε παράλληλη δράση και στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα,  ένας 31χρονος υπήκοος  Νιγηρίας, ένας 31χρονος υπήκοος Σομαλίας, ένας 46χρονος υπήκοος Καμερούν και ένας 54χρονος Έλληνας.

Συγκεκριμένα ο 36χρονος υπήκοος Αλβανίας συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει εντός του αυτοκινήτου του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο (προπομπό) συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Εντός του “διαλυτηρίου” στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν οι τρεις άλλοι αλλοδαποί, ενώ ο 54χρονος ημεδαπός εντοπίσθηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ομάδα ειδικευόταν στις κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων (κυρίως φορτηγών), τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν  στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα - «διαλυτήριο» οχημάτων, που είχαν οργανώσει και λειτουργούσαν για τον σκοπό αυτό.  Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση «σκραπατζίδικο» με σκοπό την εξυπηρέτηση και την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης. 

Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του «διαλυτηρίου», όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά αυτών είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα. 

Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα, τα αποθήκευαν - φόρτωναν σε εμπορευματοκιβώτια «CONTAINERS» και τα μετέφεραν  σε  διάφορες χώρες της Αφρικής. 

Η εγκληματική οργάνωση διακρινόταν για τη διαρκή δράση της, καθώς και για την υποδομή της, με τα μέλη της να έχουν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τηρώντας και κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Ειδικότερα, άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την αφαίρεση των οχημάτων, τα οποία εντόπιζαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και οδηγούσαν άμεσα στη μάντρα- «διαλυτήριο», όπου άλλα μέλη της οργάνωσής τους ανέμεναν και ακολούθως προέβαιναν στην άμεση αποσυναρμολόγηση.  Άλλοι επίσης αναλάμβαναν την προώθηση και τη διάθεση των κομμένων αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών. 

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν, μετέφεραν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης στην επικράτεια. 

Συγκεκριμένα, μετέβαιναν στον νομό Ιωαννίνων, όπου παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, τα οποία οι συνεργάτες τους είχαν μεταφέρει στη χώρα φορτωμένα σε ζώα, μέσω απομακρυσμένων και δύσβατων ορεινών διαδρομών.  

Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν και τα διέθεταν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 Για την αποφυγή της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συχνότητες της Αστυνομίας, καθώς και άλλο όχημα, το οποίο προπορευόταν και ειδοποιούσε για τυχόν μπλόκα και ελέγχους κατά μήκος της διαδρομής. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί εξήντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής.