Του Θάνου Περβολαράκη

Με ανοικτό το στόμα έμεινε στο άκουσμα της ποινής που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο ο 40χρονος από την Τουρκία, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε μεταφέρει με ένα ιστιοφόρο 42 μετανάστες από το Πακιστάν στην Ιεράπετρα.

Στη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε προχθές, αλλά διεκόπη λόγω ωραρίου και συνεχίστηκε χθες, ο 40χρονος από την Τουρκία αρνήθηκε επανειλημμένως ότι ήταν ο καπετάνιος του δουλεμπορικού που είχε εντοπιστεί ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας, ωστόσο δεν έπεισε την έδρα.

Η συνολική ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση είναι 215 έτη, (15 έτη ποινή βάσης και πέντε έτη ανά μετανάστη), ωστόσο θα εκτίσει 25 χρόνια.

Του επιβλήθηκε επίσης χρηματική ποινή 2,2 εκατομμυρίων ευρώ (βάση 200.000 ευρώ και 50 χιλιάδες ευρώ για κάθε μετανάστη που μετέφερε). Η έφεσή του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα επιστρέψει στη φυλακή μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον έκρινε ένοχο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του αναγνώρισε όμως ελαφρυντικά, αυτό του προτέρου έντιμου βίου και των μη ταπεινών αιτιών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 40χρονος μετέφερε με το δουλεμπορικό αλλοδαπούς από το Πακιστάν νεαρής ηλικίας, ο μικρότερος ήταν 16 ετών και ο μεγαλύτερος 33 ετών, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν και μια εγκυμονούσα.

Το ιστιοφόρο με τους Πακιστανούς μετανάστες είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου 35 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και το πλωτό σκάφος του Λ 138 της Ιεράπετρας έσπευσε μέσα στη νύχτα στο σημείο που υποδείχθηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων.

Όπως διαπιστώθηκε το σκάφος, είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, όλοι είχαν παραληφθεί με ασφάλεια ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων για το ακυβέρνητο σκάφος, προκειμένου να εκδώσει ναυτιλιακή οδηγία προς τα παραπλέοντα σκάφη υπό τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω της ανεξέλεγκτης πλεύσης του ιστιοφόρου. Εκείνη την ημέρα η τοπική αυτοδιοίκηση, η οικεία Μητρόπολη και φυσικά οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο σχολικό γυμναστήριο Ιεράπετρας όπου τους προσφέρθηκαν φαγητό, κουβέρτες και είδη για την προσωπική τους υγιεινή και καθαριότητα.

Από την προανάκριση του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας προέκυψε ότι διακινητής ήταν ένας Τούρκος, ο οποίος προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές προσποιούμενος τον μετανάστη. Αρχικώς ισχυρίστηκε ότι είναι από τη Συρία, στην πορεία δήλωσε Κούρδος και στο τέλος παραδέχτηκε ότι είναι Τούρκος.

Οι 42 Πακιστανοί είχαν πληρώσει περίπου 4500 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους περισσότερους σε κάποιο λιμάνι της νότιας Τουρκίας όπου με βάρκες τούς οδήγησαν στο ιστιοφόρο «Amore mio» μήκους 19 μέτρων, το οποίο κατασχέθηκε.