Του Μαρίνου Βασιλάκη

Όλα καλά κι όλα ωραία, με μία κούπα για παρέα. Θα μπορούσε να είναι το αυτοσχέδιο σύνθημα στα χείλη των περίπου 20.000 φιλάθλων που βρέθηκαν στα Δύο Αοράκια συνολικά το τετραήμερο της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών.

Μία διοργάνωση στην Κρήτη που επιτέλους συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Δηλαδή την οργανωτική αρτιότητα με την αγωνιστική διάκριση για τα ελληνικά χρώματα. Όχι ότι τα μετάλλια λείπουν από τη συλλογή των μικρών Εθνικών ομάδων -κάθε άλλο-, αλλά πώς να το κάνουμε, θέλαμε ακόμα ένα (και δη χρυσό) στο Ηράκλειο, στην Κρήτη μας.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο σύντομα θα ξαναδούμε σε κρητικό έδαφος μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς, εκτός και αν η FIBA έχει αποφασίσει να καταστήσει μόνιμη έδρα της τη Μεγαλόνησο.

Το βέβαιο είναι ότι το Ευρωμπάσκετ των Νέων θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Έστω κι αν στην πρώτη του φάση, σε Χανιά και Ρέθυμνο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μικρότερη του αναμενομένου. Μουδιασμένο ήταν και το ξεκίνημα στο Ηράκλειο, όμως η ορμή των διεθνών μας παρέσυρε στη συνέχεια και τους φιλάθλους.

Ο κόσμος περιμένει αυτές τις ευκαιρίες για να εκδηλωθεί, μιας και τα τελευταία χρόνια σοβαρό ποδόσφαιρο ή μπάσκετ δεν μπορεί να παρακολουθήσει διά ζώσης επειδή οι τοπικοί σύλλογοι τού το στερούν. Απλώς να θυμήσουμε τι έγινε στις αρχές του Ιούνη, στο φιλικό της Εθνικής του 2004 με τους παλαιμάχους της Ίντερ. Ποιος περίμενε να γεμίσει το Παγκρήτιο;

Το καλό είναι ότι οι τοπικοί φορείς δεν μένουν απαθείς μπροστά σε αυτή τη δίψα και κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ποιοτική στάθμη των αθλητικών event στον τόπο μας. Τον Σεπτέμβριο έρχεται το 2ο διεθνές τουρνουά μπάσκετ (Ολυμπιακός, Μακάμπι, Ερυθρός Αστέρας, Ούνιξ Καζάν), τον Οκτώβριο θα δούμε ματς Ευρωλίγκα (Ολυμπιακός- Μπασκόνια) και πιθανώς αργότερα την Εθνική ομάδα των ανδρών σε κάποιο από τα προκριματικά παιχνίδια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στο ποδόσφαιρο έχουμε τον Νοέμβριο στο Παγκρήτιο τα ματς της Εθνικής ομάδας Νέων για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε σε κάποια αναμέτρηση και την Εθνική Ανδρών. Όρεξη να έχετε λοιπόν…