Του Μιχάλη Τζανάκη

Πόσο υπέροχα ακούγονται τα επετειακά του Ιουλίου –μάλλον κάποια επετειακά, γιατί Ιούλιο μήνα έχουμε και άλλες «μαύρες επετείους»- περί …αποκατάστασης της Δημοκρατίας!

Αυτό το ουσιαστικό «αποκατάσταση» παραπέμπει λίγο σε αντίστοιχες «αποκαταστάσεις» μεσόκοπων κυριών, που λίγο πριν χρεωθούν κοινωνικά ως «γεροντοκόρες», βρέθηκε ο «άτυχος» που τις κουκουλώθηκε και ο πάντα «καλοπροαίρετος» περίγυρος εκθειάζει την τύχη της κόρης που επιτέλους «αποκαταστάθηκε», ενώ την είχαν για το ράφι!

Εδώ βέβαια η αποκατασταθείσα είναι η Δημοκρατία αυτοπροσώπως, ή μάλλον για ν’ ακριβολογούμε τον Ιούλιο εκείνο «αποκαταστάθηκαν» -μια και καλή- πολλοί «αυτοεξορισθέντες», «αντιστασιακοί» και λοιποί που η χούντα των καραβανάδων είχε διακόψει την πολιτική σταδιοδρομία τους.

Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα και το «φρούτο» της χούντας παρα-ωρίμασε ή μάλλον «σάπισε»,σκουληκιασμένο καθώς ήταν, κατέφθαναν ένας ένας οι «σωτήρες», οι οποίοι έμελλαν να «σώσουν» τη χώρα σε βαθμό κακουργήματος, ώστε στο τέλος να τη χρεοκοπήσουν!

Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει διόλου τους «πολιτειακούς» παράγοντες να μαζεύονται ντάλα καλοκαίρι και να αλληλοσυγχαίρονται για το «επίτευγμά»τους να διαδεχθούν τους χουνταίους και να εγκαταστήσουν μια «πρότυπη» Δημοκρατία, ολίγον διεφθαρμένη, ολίγον νεποτική, ολίγον διαπλεκόμενη, ολίγον οικογενειοκρατούμενη, αλλά πολύ καλύτερη σίγουρα από τη γελοία χούντα των φοινικοπουλάδων του Παπαδόπουλου και του Παττακού.

Γιατί τώρα πρέπει να «εορτάζουμε» ετησίως και να κάνουμε να συναπαντήματα της Δημοκρατίας, ενόσω χρεοκοπήσαμε πανηγυρικά και ξαναγυρίσαμε σε κατάσταση ιδιότυπου προτεκτοράτου είναι απορίας άξιον. Αντί για το εν λόγω φαιδρό πανηγύρι όπου πολιτικοί και δικαστές που το πρωί ξεκατινιάζονται και την εσπέρα πίνουν εις υγείαν –των κορόιδων- δε θα ήταν καλύτερο να δεξιωθούν στο Προεδρικό Μέγαρο τον άνεργο νέο που έχουν καταδικάσει ή τον δυστυχισμένο συνταξιούχο που έχουν τσακίσει στις περικοπές και τους φόρους και να του ζητήσουν ένα τεράστιο «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» για το ότι η μεταπολιτευτική δημοκρατία μας αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων;

Λίγη «αποκατάσταση» -βλ.τακτοποίηση- δεν μπορούν να προσφέρουν και στον απλό κοσμάκη ή μήπως θα δυσφορήσει η κατεξοχήν «τιμώμενη»;

Αλλά ας μη χαλάσουμε την «ωραία ατμόσφαιρα» των πολιτειακών θεσμών κατακαλόκαιρο! Ας απολαύσουν τη Δημοκρατία-Γεροντοκόρη που έφτιαξαν και να καμαρώνουν κάθε τέλος Ιουλίου για την «αποκατάστασή» τη δική της και κυρίως τη δική τους, γιατί μάλλον γι’ αυτήν δεξιώνονται.