Μια αξιόλογη μουσικοχορευτική εκδήλωση, γεμάτη Κρήτη παρουσιάζει απόψε το βράδυ το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού Ηρακλείου, στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στις 9:30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «τση Κρήτης τα γυρίσματα» περιλαμβάνει τραγούδια, είκοσι έναν χορούς και θεατρικά δρώμενα, από τα Χανιά ως τη Σητεία.

Η εισαγωγή της εκδήλωσης θα γίνει από τον Κωστή Λαγουδιανάκη, θα τραγουδήσει η Αργυρώ Ρέπα, ενώ την ευθύνη της σκηνοθεσίας και της διδασκαλίας του θεατρικού έχει ο Δομήνικος Ταβερναράκης. Τις φορεσιές επιμελήθηκε ο Ακης Καλλιάδης και η Μαρία Τριτσάρη ενώ τα σκηνικά φτιάχτηκαν από τα μέλη του Συλλόγου. Παίζουν οι μουσικοί, Βαγγέλης Βαρδάκης βιολί και τραγούδι, Δημήτρης Βερεράκης λύρα τραγούδι, Λευτέρης Παναγιωτάκης βιολί και τραγούδι, Κώστας Αβυσσινός λαούτο, Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής λαούτο, Γρηγόρης Κονταξάκης λαούτο τραγούδι, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης πνευστά, Γιάννης Χαρκούτσης κρουστά. Χοροδιδάσκαλοι είναι ο Γιώργος, η Ειρήνη και ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γιώργος Κουγιουμουτζής και η Μαρία Τριτσάρη με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Ηρακλείου έχει διανύσει μια μακρά διαδρομή από το 1989 με αυτοσκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Συγκεκριμένα έχει παρουσιάσει πάνω από τετρακόσιους χορούς από όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην ανάδειξη και την παρουσίαση των χορών που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου και ειδικά στην αναβίωση των ξεχασμένων κρητικών χορών.