Η«νύχτα» στα δημόσια μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους είναι το θέμα πιλοτικών δράσεων που αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Ιούλιος, κεντρικός μήνας του καλοκαιριού, αποτελεί περίοδο αυξημένης επισκεψιμότητας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με ένα θέμα που έχει διαχρονικά ιδιαίτερους συμβολισμούς και προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και του μύθου.

Στόχος της δράσης ‘’Ιστορίες της νύχτας’’ είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας μέσω της εναλλακτικής προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Η περίοδος των θεματικών δράσεων ξεκίνησε μία ημέρα πριν από τη νέα Σελήνη της 23ης Ιουλίου, και θα διαρκέσει ένα δεκαήμερο για να κορυφωθεί με τον προγραμματισμένο κύκλο εκδηλώσεων για την Πανσέληνο της 7ης Αυγούστου 2017.

Στην Κρήτη θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:



Νομός Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προγραμματίζει για αύριο Παρασκευή 28 Ιουλίου την υλοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων με τίτλο "Φως ανέσπερο":

1) Θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό με αντικείμενο τους λύχνους ως εστίες φωτός τη νύχτα. Θα αναδειχθούν η τυπολογία, η σημασία και η χρήση τους κατά τους μινωικούς και ιστορικούς χρόνους.

Ώρα: 19.00-20.00

2) Μετά τη θεματική ξενάγηση, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, θα ανάψουν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες λύχνοι των μινωικών και ρωμαϊκών χρόνων, προκειμένου να μυηθεί το κοινό, ιδίως το νεανικό, στον τρόπο χρήσης τους. Τα εν λόγω δέκα αντίγραφα λύχνων θα έχουν ήδη κατασκευαστεί πειραματικά από συντηρητή του Μουσείου.

Ώρα: 20.00.

3) Παρατήρηση του έναστρου ουρανού με δύο τηλεσκόπια που θα εγκατασταθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου από την Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα μέλη της ομάδας, πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, θα "ξεναγούν" τους επισκέπτες στο ουράνιο στερέωμα.

Ώρα: 21.00-23.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 2810 279073, 2810 279060 (Δημήτρης Σφακιανάκης).



Νομός Λασιθίου

Οθωμανικό Τέμενος Ιεράπετρας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προγραμματίζει την Κυριακή 30 του μήνα εκδήλωση στο Οθωμανικό Τέμενος Ιεράπετρας με αφήγηση αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη (Αναφορά στο Γκρέκο, Καπετάν Μιχάλης, κλπ) από την κ. Πόπη Δασκαλάκη. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, τόσο απλές και συνάμα τόσο πλήρεις διαχρονικών προβληματισμών και κρητικού πνεύματος, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Κρουστά, φωνή: Μαρία Δασκαλάκη. Λύρα: Παύλος Δασκαλάκης. Βιολί: Γιώργος Δασκαλάκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 28410 28361, 90511, 22462 (N. Πανουτσόπουλος).