Τριάντα έξι άνθρωποι από το Πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στην Κρήτη επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μετά από πρόσκληση του Μουσείου.

Οι επισκέπτες, 18 ενήλικες και 18 παιδιά, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του μουσείου, αλλά και να περάσουν κάποιες πολύ όμορφες στιγμές χαλάρωσης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης. Τους ωφελούμενους, που συνοδεύονταν από 5 διερμηνείς και 6 στελέχη του προγράμματος, υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ, κ. Γεώργιος Αεράκης και η διευθύντρια της Έκθεσης του ΜΦΙΚ, κ. Λένα Μπορμπουδάκη, ενώ στο μουσείο παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του δήμου. Ακολούθησε ξενάγηση στις εκθέσεις του μουσείου, στον ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά «Ερευνότοπο» και βέβαια στον προσομοιωτή σεισμού που διαθέτει το ΜΦΙΚ. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και τις δραστηριότητες του μουσείου και ανακάλυψαν με τη βοήθεια του προσωπικού του ΜΦΙΚ τη φύση της Κρήτης και της Μεσογείου.

«Εμείς, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που είχαμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ένταξη και φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, που βρίσκονται μακριά από τις πατρίδες τους, στο νησί μας και στην πόλη μας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Μουσείου μας που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας μας για «άνοιγμα» του ΜΦΙΚ σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», δήλωσε ο κ. Γ. Αεράκης, ενώ η κ. Λένα Μπορμπουδάκη συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που φιλοξενήσαμε στο μουσείο μας υπέροχους ανθρώπους. Η οικογένεια του ΜΦΙΚ θα έχει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για την ευαίσθητη αυτή ομάδα συνανθρώπων μας, δίχως διακρίσεις, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την άριστη διοργάνωση, καθώς και στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου για το έργο και τη συνεργασία τους. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα δίνει πάντα την ευκαιρία να σμίγουν πολιτισμοί και άνθρωποι».

Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που έχει μέχρι στιγμής φιλοξενήσει σχεδόν 30.000 αιτούντες άσυλο σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει τη σταδιακή φιλοξενία συνολικά 750 αιτούντων άσυλο σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη.

Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την ΑΜΚΕ Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, το ΑΚΟΜΜ - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, την ΑΜΚΕ Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση και την Αναπτυξιακή Λασιθίου, τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για όλους, καθώς διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια των αιτούντων ασύλου και των τοπικών κοινωνιών και στόχος όλων μας είναι όχι μόνο να προσφέρουμε ασφαλή στέγαση σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ένα πακέτο σημαντικών υποστηρικτών υπηρεσιών που θα τους βοηθήσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», δήλωσαν αρμόδια στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.