Του Γιάννη Ζωράκη

Έναν νέο και υπερσύγχρονο πνεύμονα πρασίνου αναμένεται να αποκτήσουν τα δυτικά προάστια του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν τεράστιο κοινόχρηστο χώρο στην 62 Μαρτύρων, συνολικού εμβαδού 3,5 στρεμμάτων, για τον οποίο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε χθες την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Δήμο Ηρακλείου, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν την άνοιξη του 2018.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, χαρακτήρισε σπουδαία την εξέλιξη, αφού μέσω αυτής δρομολογείται ένα ακόμα μεγάλο έργο για την πόλη, δεδομένης της πλήρους αναβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη, που χρονικά τοποθετείται στο ίδιο σχεδόν σημείο. Ειδικά για το νέο πάρκο της 62 Μαρτύρων, απαιτείται λίγο περισσότερος χρόνος σε σχέση με το πάρκο Γεωργιάδη, αφού προϋπόθεση για τη συνέχεια των διαδικασιών είναι η αποδοχή της χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε αποτελέσει όραμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία και είχε προχωρήσει στην αγορά του χώρου – φιλέτου για την πλήρη αναβάθμιση μιας περιοχής, που στερούνταν σημαντικά πνευμόνων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων.

Σε σχέση με το έργο, όπως έχει γράψει και στο παρελθόν αναλυτικά η «Π», η περιοχή διαμόρφωσης περιλαμβάνει, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου, τον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ 1214 στη συμβολή των οδών 62 Μαρτύρων, Ιωάννη Σωπασή και Αγίου Θωμά, απέναντι από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Το οικόπεδο λόγω των υψομετρικών διαφορών θα διαμορφωθεί ουσιαστικά σε δύο επίπεδα με σχήμα τριγωνικό.

Στο νέο πάρκο της οδού 62 Μαρτύρων θα διαμορφωθεί μία παιδική χαρά 176 τετραγωνικών μέτρων στη βορειοδυτική πλευρά του χώρου, που θα συμμορφώνεται με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Περιμετρικά της παιδικής χαράς θα διαμορφωθούν κτιστά παγκάκια για τους συνοδούς των παιδιών, ενώ θα δημιουργηθεί επίσης μια μεγάλη πέργκολα 14 μέτρων.

Μία ακόμα μεγάλη πέργκολα, συνολικού εμβαδού 85 τετραγωνικών, θα διαμορφωθεί στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου, η οποία και θα αποτελεί σημείο συνάντησης και ανάπαυσης για τους πολίτες.

Μία μικρή πλατεία με πατημένο χώμα, deck και χαλίκι θα διαμορφωθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου, η οποία προβλέπεται να αξιοποιηθεί για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη πλατεία θα έχει άμεση πρόσβαση από την οδό Σωπασή. Το σημείο λόγω των υψομετρικών διαφορών προσφέρεται για τη δημιουργία κερκίδων που θα έχουν θέα προς τη θάλασσα.

Στη βόρεια πλευρά, που τέμνεται από τη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων, διαμορφώνεται ένα μεγάλο σιντριβάνι που θα περιλαμβάνει πίδακες νερού και θα έχει βάθος 50 εκατοστά.

Για την υπόλοιπη περιοχή προβλέπονται χώροι πρασίνου με χρήση σημαντικού αριθμού δέντρων, θάμνων, αρωματικών φυτών, καθώς και μικρότερες πλατείες με παγκάκια ως σημεία συνάντησης.

Αναφέρεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ εκτός από αυτό το έργο ο περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε ακόμα τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Γεωργίου και οδού Άγγελου Σικελιανού» στο Δήμο Ρεθύμνου με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.