Κατά 50% έχουν περικοπεί τα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων για να μπορέσει το προσωπικό να κάνει χρήση της άδειας του, ενώ και το καλοκαίρι “στο κόκκινο” βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, πολλές κλίνες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, οι περικοπές των χειρουργείων όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Αυγούστου και μάλιστα θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα.

Εντωμεταξύ η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται με το σοβαρό θέμα αναφορικά με τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Π”, το ΠΑΓΝΗ, ένα νοσοκομείο 700 κλινών, διαθέτει μόνο 12 κρεβάτια εντατικής. Αν η μονάδα είχε επιπλέον 6 νοσηλευτές θα μπορούσε να ανοίξει 2 ακόμη κρεβάτια.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, όπου από τα 12 κρεβάτια που υπάρχουν λειτουργούν μόνο τα 9, αλλά τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα.

Εάν υπήρχαν επιπλέον 6 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλες οι διαθέσιμες κλίνες.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 6 κρεβάτια, ενώ στο νοσοκομείο Χανίων υπάρχουν 7 κρεβάτια, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού μειώνονται στα τέσσερα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για δραματικά κενά, τεράστιες λίστες αναμονής και αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλη την Ελλάδα.