Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Καλοκαιρινές διακοπές για... πάντα όπως λέει το τραγούδι, δεν μπορούμε να κάνουμε. Πολλοί μάλιστα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για μία ανάπαυλα λίγων ημερών. Ωστόσο, οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αντίθετα είναι απαραίτητες για την ψυχική και σωματική υγεία μας.

Υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες, οι άνδρες οι οποίοι επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές, είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αντίστοιχα οι γυναίκες, που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες στον ύπνο. Οι διακοπές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ανάπαυλα μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

-Μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

- Έχει παρατηρηθεί ότι ο σωματικός πόνος (ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο) που σχετίζεται με το στρες αμβλύνεται, όπως επίσης και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

- Τονώνονται νοητικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή) μέσα από την κοινωνική συναναστροφή και τα καινούρια ερεθίσματα, όπως όταν πάμε σε ένα καινούριο προορισμό ή διαβάζουμε ένα βιβλίο.

- Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όπως περπάτημα στη θάλασσα, κολύμπι και χορός.

- Βελτιώνεται η διάθεση με την απουσία των «πρέπει» της καθημερινότητας και με την επαφή με τις επιθυμίες μας (συναναστροφή μας με αγαπημένα πρόσωπα, επαφή με τη φύση, δυνατότητα να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε κυρίως με όσα μας αρέσουν).

- Προλαμβάνουν την επαγγελματική εξουθένωση, ειδικά σε όσους ασχολούνται με επαγγέλματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς.

- Μας κάνουν πιο παραγωγικούς.

Τι συστήνουν οι επιστήμονες σε εκείνους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάνε κάπου διακοπές.

Να φροντίζουν να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν, βόλτες στη θάλασσα μικρές εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς και παραλίες, να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στην πόλη, να βρίσκουν τρόπους για μικρά ευχάριστα διαλείμματα που ξεκουράζουν το μυαλό και το σώμα τους. Οι περισσότεροι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και με λίγα χρήματα, ειδικά εδώ στην Κρήτη που προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. Το ξέρουμε όλοι ότι η ζωή είναι δύσκολη, αλλά με λίγη προσπάθεια μπορούμε να την ομορφύνουμε ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.