Το 30% των επιχειρηματιών της Κρήτης είναι γυναίκες και μια έκθεση που πραγματοποιείται για 11η συνεχή χρονιά έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάδειξη προώθηση της κρητικής γυναικείας επιχειρηματικότητας, της οικοτεχνίας, της παράδοσης και των κρητικών προϊόντων.

Την έκθεση «Cretan Women’s Week 2017» οργανώνει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών - Επιχειρηματιών Κρήτης από 29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στη πλατεία Ελευθερίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της ΟΕΒΕΝΗ.

Σε συνέντευξη τύπου χθες στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις, από την Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, την πρόεδρο του Αναπτυξιακού συλλόγου γυναικών επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη, και τη συντονίστρια των εκδηλώσεων Μάγδα Κατόπη.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη σε δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Περισσότερες από 500 γυναίκες δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματικότητα στο νησί, μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός μέσω των γυναικείων συνεταιρισμών έχουν μεγάλη επιτυχία και παράγουν εξαιρετικά προϊόντα. Μέσω της οικοτεχνίας, όπου έχει πρωτοστατήσει η Περιφέρεια Κρήτης, είναι αρκετές οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο τομέα, συνολικά έχουμε 85 οικοτέχνες και το 30% σε επίπεδο Κρήτης είναι γυναίκες επιχειρηματίες.

Η Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη επεσήμανε:

«Ογδόντα γυναίκες επιχειρηματίες θα εκθέσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τα προϊόντα τους, που διακρίνονται για την ποιότητα και την καινοτομία τους. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις, και ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την ΟΕΒΕΝΗ για τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση. Παράλληλα προγραμματίζουμε και φιλανθρωπικές-κοινωνικές εκδηλώσεις».

Βραβεύσεις γυναικών στην ημερίδα

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 8.30 το πρωί στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα ‘’Γυναικεία επιχειρηματικότητα – προκλήσεις και προοπτικές’’.

Μεταξύ άλλων θα γίνει βράβευση γυναικών επιχειρηματιών και της Πρέσβειρας Τουρισμού Κρήτης για την προσφορά τους.

Βραβεύονται οι επιχειρηματίες στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων, στη βιομηχανία και επεξεργασία τροφίμων, αγροτουριστικών –οικιστικών καταλυμάτων, γυναικείων συνεταιρισμών, οικοτεχνίας και καινοτόμου προϊόντος, κυρίες, Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Εύα Σαβοϊδάκη, Μαρία Κόκκαλη, Αργυρώ Καμπέλη, Λέλα Πυργιανάκη, Σωτηρία Μαθιουδάκη, Καίτη Ντιναπόγια και η Πρέσβειρα Τουρισμού Κρήτης Μαρία Τζομπανάκη.

Επίσης, θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά αποτελέσματα και τα πεδία πρακτικής εφαρμογής του προγράμματος «Γ.Ε.Ν.Ε.Σ.Ι: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα- Νέες Επιχειρήσεις-Στόχος: Ισότητα «ForEMOsT» http://foremost.tuc.gr/el/

Εκδηλώσεις

Σάββατο 29 Ιουλίου

5- 8 μ.μ. Ο μαστογράφος της Περιφέρειας Κρήτης θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης, για δωρεάν μαστογραφίες

8.30 το βράδυ Βραδιά Μόδας.

Οι γνωστές υφάντρες, Βασιλική Μεσσαριτάκη και Ειρήνη Καρλή, υφαίνουν στον αργαλειό τους σχέδια κρητικά, φτιάχνουν γυναικεία ρούχα, τσάντες και παπούτσια προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή. Επιμέλεια παρουσίασης: Σάντη Χαλκιαδάκη.

Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Σοροπτιμιστικός Ομίλος Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ».

Κυριακή 30 Ιουλίου

Φιλανθρωπική βραδιά

6-8 το απόγευμα η γνωστή Food- blogger Νεκταρία Κοκκινάκη φτιάχνει παγωτό. Οι εισπράξεις θα πάνε για τον σύλλογο «Μαζί νικάμε τον καρκίνο».

8.00 το βράδυ ο Μιχάλης και Αντώνης Φραγκιαδάκης με μουσική και τραγούδια από την καινούργια τους δουλειά.

Δευτέρα 31 Ιουλίου

7.30 το βράδυ Φιλανθρωπική βραδιά

Μέλη της Εθνικής ομάδας Αρτοποιών διδάσκουν το πλουμιστό κρητικό κουλούρι.

Η Δέσποινα Μαθιουδάκη θα μιλήσει για τα ξόμπλια του.

Η Σαπφώ Κατσούλη από τα Σφακιά θα φτιάξει σφακιανόπιτες.

Οι εισπράξεις θα πάνε για «το παιδικό χωριό SOS Κρήτης».

8.00 μ.μ. Το μουσικό συγκρότημα του Αντώνη Καράτζη.

Τετάρτη 2 Αυγούστου

Απόγευμα με τα παιδιά

Ζωγραφική σε ξύλο και ξυλοκοπτική από το Εργαστήριο Ιδεών.

Πέμπτη 3 Αυγούστου

7.00 μ.μ. Μαγειρεύουμε ξινόχοντρο με τη Χαρίκλεια Παρασύρη.

Παρασκευή 4 Αυγούστου

Απόγευμα με τα παιδιά

Με τη βοήθεια της εταιρείας ΜΑΓΓΙΡΙ, φτιάχνουμε χειροποίητα μακαρόνια.

Σάββατο 5 Αυγούστου

8.00 το βράδυ

Μουσική βραδιά με το συγκρότημα των 16χρονων καλλιτεχνών Μανόλη Πλαϊτη και Κώστα Σκουτέλη.

Καθημερινά:

Θα διδάσκεται η τέχνη της καλαθοπλεκτικής (Διαλεκτάκη).

Θα υπάρχει το παραδοσιακό τσαγκαράδικο (Μοσχοβάκη) και θα διδάσκεται η τέχνη της υφαντικής σε παραδοσιακό αργαλειό.