Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν χθες οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, ανάμεσά τους και πολλοί Κρητικοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την ανανέωση της σύμβασης για τους 1.320 εποχικούς, το επίδομα σε περίπτωση τραυματισμού και άλλα ζητήματα που εκκρεμούν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών νομού Ηρακλείου Βασίλης Ανδρεαδάκης, οποίος ήταν στην κινητοποίηση, είπε στην «Π» ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και ανεπίλυτα, εδώ κι αρκετά χρόνια παρά τις δεσμεύσεις τόσο της πολιτικής όσο και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος.

«Από πέρυσι τον Φεβρουάριο ένα μεγάλο ποσοστό συμβασιούχων πυροσβεστών θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο μόνιμο προσωπικό. Όμως παρά τη νομοθετική δέσμευση που υπάρχει και παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, η μονιμοποίηση αυτή δεν ήρθε ποτέ. Απεναντίας παρατάθηκε η θητεία των πενταετών πυροσβεστών για ακόμα τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, «με το κλείσιμο της αξιολόγησης της χώρας, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι το θέμα των μονιμοποιήσεων θα προχωρήσει. Όμως, ακόμη και σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν δίνεται και καμία ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα».

«Ζητούμε τα αυτονόητα»

Πέρα από το θέμα της ένταξης των συμβασιούχων πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό, οι πυροσβέστες του Ηρακλείου, βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και για τα ακατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και τα οποία τα χαρακτηρίζουν ως ακατάλληλα. Ο κ. Ανδρεαδάκης έκανε λόγο για απαρχαιωμένα εναέρια και επίγεια μέσα, για έλλειψη μέσων αυτοπροστασίας, για πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί, δεν έχουν ανταλλακτικά και ελαστικά και προκαλούν ακόμα περισσότερα προβλήματα αντί να επιλύουν.

«Στην Κρήτη η αντιπυρική περίοδος, έστω κι ανεπίσημα, ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των θερμοκρασιών και ολοκληρώνεται ένα μήνα μετά από την υπόλοιπη χώρα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ανάγκες στο νησί είναι πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Η μόνη λύση είναι να δοθούν επιτέλους τα κονδύλια που προβλέπονται για το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι που χρειάζονται τα οχήματα, να αντικατασταθούν τα ελαστικά τους, να αγοράσουμε μέσα αυτοπροστασίας που χρειαζόμαστε».

Τι αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών επισημαίνεται ότι παρά το ότι στήριξαν την κυβέρνηση και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, «χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες» και «με αίσθημα ευθύνης», τα χρόνια προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης με σύνεση και υπομονή χάριν του σκοπού που υπηρετούμε, της προστασίας των συμφερόντων του κλάδου μας» αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας μνεία και στους 22 συμβασιούχους πυροσβέστες «των 650 ευρώ» που έχασαν την ζωή τους στο καθήκον και καταλήγει:

«Ακολουθούμε πλέον το μόνο επιβεβλημένο εκ των πραγμάτων μονόδρομο, ο οποίος είναι ο αγώνας των κινητοποιήσεων».

Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μέσα από την ανακοίνωσή τους ζητούν:

Ανανέωση της σύμβασης των 1.320 εποχικών-συμβασιούχων με 12 μήνες εργασία εκ των οποίων θα καλύπτουν 6 μήνες καταστολή και 6 μήνες πρόληψη.

Ανανέωση του πίνακα των επιτυχόντων- επιλαχόντων του 2011 για τη λίστα των εξ εποχικών.

Πλήρης εναρμόνιση των καθηκόντων των εναπομεινάντων Π.Π.Υ. με αυτά του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού.

Ανανέωση της θητείας των εναπομεινάντων Π.Π.Υ. έως κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Αμεση υλοποίηση του Ν. 3938/2011 για τη μονιμοποίηση των ήδη αξιολογημένων 2097 ΠΠΥ τριετούς ανανέωσης.

Ένταξη του επαγγέλματος μας στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Καταβολή επιδόματος 300 ευρώ στους Π.Π.Υ, που τυχόν τεθούν λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή ένεκα αυτής σε καθεστώς υπηρεσίας γραφείου, όπως ισχύει και στο μόνιμο προσωπικό”.