Του Γιάννη Ζωράκη

Μέσα στο απόλυτο κομφούζιο, ένα αυτοκίνητο χτυπά ελαφρά ένα άλλο. Παραδίπλα ο οδηγός τουριστικού λεωφορείου κάθεται στο όχημα του, αντί να βρίσκεται έξω από αυτό όρθιος κι εκτεθειμένος στους 40 βαθμούς κελσίου. Χιλιάδες επισκέπτες της Κνωσού προσπαθούν να προσεγγίσουν το χώρο πηδώντας πάνω από καφάσια και σουβενίρ, που βρίσκονται στα πεζοδρόμια. Οι τυχεροί θα κάνουν μόλις μισή ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο των εκδοτηρίων και 43 ακριβώς δευτερόλεπτα μπροστά στον γκισέ, για να μπορέσουν να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.

Όσο κι αν ακούγεται τριτοκοσμικό, αυτή είναι η πραγματική εικόνα που μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο Δήμο Ηρακλείου για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διευκρίνισαν πως οι περιγραφές δεν είναι καθόλου υπερβολικές. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, στο σύνολο τους φορείς κι εκπρόσωποι κατέθεσαν προτάσεις και αναζήτησαν λύσεις, αλλά χωρίς τον … ξενοδόχο, αφού κανένας εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας δεν παραβρέθηκε για να συμμετάσχει στη σύσκεψη, αν και η Αρχαιολογία είχε ενημερωθεί και κληθεί. Η απουσία των καθ’ ύλην αρμοδίων ασφαλώς και σχολιάστηκε αρνητικά στη διάρκεια της σύσκεψης, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την εξέλιξη της.

Οι απόψεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πάρα πολλές, όμως στοχευμένες. Συμπυκνώνονται ωστόσο σε δύο τμήματα: Το ένα σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό στις υπηρεσίες εισόδου στο Ανάκτορο, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις υποδομές.

Στο σύνολο τους οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, υπό την προεδρεία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού, Gian Andrea Garancini, συμφώνησαν πως είναι αναγκαία από τη μία πλευρά η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τον Αρχαιολογικό Χώρο και από την άλλη, η ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών με περισσότερο προσωπικό στα ταμεία έκδοσης.

Πέραν του αναγκαίου εκσυγχρονισμού στο σύστημα εισόδου, οι φορείς διαπίστωσαν πως υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία σχετίζονται κατά κανόνα με τη στάθμευση. «Αιχμή του δόρατος» των προτεινόμενων παρεμβάσεων αποτέλεσε η πλήρης αξιοποίηση του δημοτικού πάρκινγκ στην περιοχή. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, το πάρκινγκ μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο και να εξυπηρετεί με κατάλληλη διαμόρφωση ακόμα και διπλάσιο αριθμό οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε ότι θα μπορούσε το δυτικό τμήμα του πάρκινγκ, που γειτνιάζει με τον κεντρικό δρόμο, να αποτελεί σημείο μεταφόρτωσης επιβατών, τόσο για τα τουριστικά λεωφορεία όσο και για τα αστικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκφράστηκαν παράλληλα έντονα παράπονα για τους ελλιπέστατους χώρους υποδομών και για τις δυσκολίες στάθμευσης και ελιγμών όλων των λεωφορείων. Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε να τοποθετηθούν άμεσα εμφανείς σημάνσεις για το δημοτικό πάρκινγκ, αλλά και να εκκινήσει η διαδικασία για την πεζοδρόμηση ακόμα περισσότερου χώρου που οδηγεί στην Κνωσό. Οι προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήταν πολλές, με την Τροχαία Ηρακλείου να προτείνει τη διαπλάτυνση πεζοδρόμησης κατά ένα μέτρο και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας με κατάλληλη τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έγινε σαφές πως συνολικά οι φορείς είναι έτοιμοι να καταθέσουν έναν ολοκληρωμένο φάκελο προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, που να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις αλλαγών, ώστε η Κνωσός να παρουσιάσει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα τουλάχιστον για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Με δεδομένη την απουσία εκπροσώπων της Αρχαιολογίας ωστόσο, παραμένει άγνωστο το αν οι σχεδιαζόμενες και προτεινόμενες παρεμβάσεις θα έχουν τύχη μετά την ολοκλήρωση και την κατάθεση τους. Σίγουρο πάντως είναι το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κνωσό.



Να υπάρξουν παρεμβάσεις ζητά ο Κεγκέρογλου

Την υλοποίηση άμεσων και αναγκαίων παρεμβάσεων αναβάθμισης για την πρόσβαση στην Κνωσό, ζητά με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου στο κείμενο της ερώτησης του υποστηρίζει ότι η Κνωσός είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με παγκόσμια εμβέλεια, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο μνημείο στη Μεσόγειο.

Η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Αυγούστου σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υποδομές (ακατάλληλος χώρος αναμονής, μη δυνατότητα αγοράς διαδικτυακού εισιτηρίου, λειτουργία τριών μόνον ταμείων κ.λ.π. ) αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω έλλειψης οργάνωσης και απουσίας οργανωμένου σχεδίου από πλευράς του υπουργείου, ενώ παράλληλα δυσφημείται η χώρα μας στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων είναι αξιέπαινες, και ουσιαστικά κρατούν σε λειτουργία τον αρχαιολογικό χώρο, αφού πολλές φορές, με ιδίους πόρους καλύπτουν έξοδα για υλικοτεχνικές υποδομές.

Ο βουλευτής αναφέρεται στην ερώτηση του και στη σύσκεψη του Δήμου, ενώ ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις.