Την αποσύνδεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από αυτή των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, απευθυνόμενος προς τα κόμματα «θέλετε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετιστεί από αυτή των ευρωεκλογών;

Εμείς λέμε ναι. Διότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να είναι ξεχωριστές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη αν αυτό ισχύει και για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε καταφατικά: «Ισχύει και για τις εθνικές και για όλες τις εκλογές, από τη στιγμή όμως που μπορούν να προσδιοριστούν με ακριβή ημερομηνία».

Όπως εξήγησε «οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη και άρα, εκεί είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σταθερό» ενώ όσον αφορά τις εθνικές εκλογές δήλωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα, γιατί αυτό ωφελεί τον τόπο και προάγει τη δυνατότητα που έχουμε».

Πάντως, όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής τους τάχθηκε κατά της περικοπής της πενταετούς θητείας αλλά της παράτασής της έως την νέα ημερομηνία προσδιορισμού των εκλογών, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Βορίδης.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Κριτική στον κ. Σκουρλέτη άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης καταλογίζοντάς του ότι «έχει δημιουργήσει πάλι αναστάτωση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για το χρόνο των εκλογών».

«Έχει προαναγγελθεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, έχει ξεκινήσει μια σειρά από αντιδράσεις, χθες είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο χρόνος των εκλογών (σ.σ. πρότεινε να μετατεθεί από τον Μάιο για το φθινόπωρο του 2019). Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκτήσει και η κυβέρνηση μια σαφή ρότα πέρα από τις διευθετήσεις που γίνονται σε αυτό το νομοσχέδιο, για το πώς οραματίζεται την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.