Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να βγει στον αέρα μια από τις πιο φιλόδοξες παρεμβάσεις ανάπλασης στην πόλη και αφορά την αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη. Η αναβάθμιση δρομολογείται μετά από χρηματοδότηση που απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου από το ΕΣΠΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας μάλιστα ενέκρινε στο πλαίσιο της συνεδρίασής του την αποδοχή χρηματοδότησης και έγκριση της τροποποιημένης μελέτης για την εκτέλεση του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου Γεωργιάδη».

Σε αυτή τη φάση γίνεται έλεγχος των τευχών δημοπράτησης του έργου από τη διαχειριστική αρχή και ο ρεαλιστικός στόχος που έχει τεθεί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη είναι το έργο να βγει στον αέρα στις αρχές του Φθινοπώρου. Η παρέμβαση αφορά την ολική αναβάθμιση ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.



Τι περιλαμβάνει

Η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6.500 νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα υλικά επίστρωσης ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η όλη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα έχει χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο σημαντικός κοινόχρηστος χώρος θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα με τις νέες φυτεύσεις που προγραμματίζονται. Στη διάρκεια της ανάπλασης αναμένεται επίσης να γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος το οποίο στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο ως τώρα, ενώ παράλληλα θα βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου, ώστε να είναι εύκολη η διάβαση και από τα άτομα με αναπηρία.

Η μελέτη προβλέπει επιπρόσθετα την αντικατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων του πάρκου και των κράσπεδων με νέα στα σημεία που απαιτείται. Αντικατάσταση θα γίνει επίσης του υφιστάμενου ασφαλτικού – σκυροδέματος που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων με πατημένο χώμα και υδατοδιαπερατό σκυρόδεμα, τα οποία είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Ακόμα η μελέτη προβλέπει αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέα παγκάκια και κάδους απορριμμάτων.

Αλλαγές προβλέπονται και στην υφιστάμενη παιδική χαρά με στόχο την αναβάθμιση και πιστοποίησης της, που θα την κάνουν πιο ασφαλή.

Εκτός από τον εμπλουτισμό του πρασίνου με 6.500 νέα φυτά προβλέπεται ακόμα η κατασκευή νέου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού. Σχεδιασμός υπάρχει επίσης και για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, όπως κλαδιά και φύλλα, μέσω της μεθόδου κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό υλικό του εδάφους του πάρκου.

Όπως είναι γνωστό, η παρέμβαση κοστολογείται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο διασφαλίστηκε μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον».

«Το έργο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη υπολογίζεται ότι θα τελειώσει μέσα στο επόμενο έτος» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης ο οποίος αναφέρει επίσης ότι η παρέμβαση θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και κινείται σε τρεις άξονες: Στη λειτουργική αναβάθμιση του πάρκου, στην αντικατάσταση των κρασπέδων με νέα στα σημεία όπου απαιτείται και στην αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού από έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Το πάρκο θα αλλάξει όψη μέσα από τον εμπλουτισμό του πρασίνου καθώς θα φυτευτούν 16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700 τετραγωνικά μέτρα χλοοτάπητα. Στο πάρκο θα κατασκευαστεί επίσης ένας νέος μεγάλος βραχόκηπος, ενώ θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και φρύγανα (ιθαγενή είδη). Θα διατηρηθεί τέλος και θα συμπληρωθεί ο υπάρχων μικρός βραχόκηπος και θα δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος τριανταφυλλιές.