Στον αμπελώνα και τον νεοφυτεμένο ελαιώνα του Κώστα Σχοιναράκη στην Αυγενική και με την παρουσία πολλών ενδιαφερόμενων έγινε χθες από τον Νίκο Λυγερό η επίδειξη χρήσης του ζεόλιθου και των τεχνικών προσαρμογής του στο έδαφος, αλλά και των τρόπων ψεκασμού ελαιόδεντρων και αμπελιού.

Όπως τονισε ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, πέραν των αποτελεσμάτων του ζεόλιθου, εστιάζει και σε μια άλλη πτυχή: Γιατί δεν προχωράμε στην εξόρυξη του ζεόλιθου από τα κοιτάσματα της Θράκης, από όπου θα αποκομίσουμε και ανάλογα οφέλη; Κι αφού η χρήση του ζεόλιθου είναι απλή, γιατί δεν είναι διαδεδομένη; 

Ο Πέτρος Ινιωτάκης βάζει στο μικροσκόπιο τη “συλλογική ευφυία” και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πολύ σημαντικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών μπροστά στις εξελίξεις.

“Όταν οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, όλες οι δυσκολίες λειαίνονται, οι δυσκαμψίες εξαφανίζονται, η δράση σπάει τα στεγανά και η αλήθεια αποκαλύπτεται!

Όταν οι αγρότες παίρνουν την υπόθεση της χρήσης του ζεόλιθου στα χέρια τους, ξέρουν πώς θα το χαρίσουν στα χώματα και στις καλλιέργειες τους και έτσι κάπως ξεκινάει το θαύμα της ενδογενούς ανάπτυξης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο τοπικό κεφάλαιο!” ανέφερε ο Π. Ινιωτάκης.