Σάλος με τους διαλόγους Τσίπρα - Βαρουφάκη - ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΖΗΤΑ Η ΝΔ • ΣΥΡΙΖΑ: “ΝΕΟ ΒΙΠΕΡ”

Αντιδράσεις από όλους τους χώρους έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο βιβλίο του «ενήλικες στο δωμάτιο». Χθες ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και απάντησε απαξιωτικά στον πρώην υπουργό.

«Είναι βέβαιο ότι ο κος Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: Τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ».

Έντονα αντέδρασαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Παπαδημούλης με τη σειρά του σχολίασε: Ποτέ δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Λαφαζάνη για τη δραχμή, τονίζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και προσθέτει ότο ο πρώην υπουργός Οικονομικών «απλά αυτοπροβάλλεται».

Συγκεκριμένα γράφει ο κ. Παπαδημούλης στο twiiter: 

«Το σχέδιο Λαφαζάνη για δραχμή δεν ήταν ποτέ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Βαρουφάκης απλά αυτοπροβάλλεται με τη συνδρομή ΝΔ και φιλικών της ΜΜΕ».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει σαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη και σαν απατημένος σύζυγος.

Για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφραζε τότε τη γνώμη μίας κυβερνητικής μειοψηφίας, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακόμη, ανέφερε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία απόφαση για συμβιβασμό με προσωπικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό κόστος, τον οποίο και έθεσε στις εκλογές του 2015 (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) ώστε να τον κρίνει ο λαός.

Συμμορία

«Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει καταγράψει στο κινητό του άλλα, πολύ χειρότερα, για τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «τρέμει τον κ. Βαρουφάκη για αυτά που δεν έχει γράψει».

Η ΝΔ

Στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει «τα σχέδια εξόδου από το ευρώ» το πρώτο εξάμηνο του 2015, επιμένει η ΝΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη και αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να σιωπά».

«Οι κκ Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και ισχυρίζεται: «Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή».

 Η ΝΔ όμως κάνει και έκκληση στη Δικαιοσύνη να παρέμβει. Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της: «Τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».

 Η ανακοίνωση καταλήγει με επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι πολίτες το απαιτούν, καθώς συνειδητοποιούν ότι εκείνοι πληρώνουν για πολλά χρόνια τα σπασμένα μιας ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».

 Το ΠΑΣΟΚ

«Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

«Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζανης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στη χθεσινή του συνέντευξη. Δεν μένει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν με πραξικόπημα σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως, ούτως η άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το Ποτάμι

Τις δηλώσεις Βαρουφάκη σχολιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι «το ΄15 αγγίξαμε το χάος».

 Συγκεκριμένα γράφει ο επκεφαλής του Ποταμιού:

«Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι. Το ʽ15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;».

Το ΚΚΕ

«Αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι του συστήματος και της ΕΕ αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για να σπείρουν στον λαό την απογοήτευση», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του με αφορμή «τις λεγόμενες αποκαλύψεις Βαρουφάκη», και τονίζει: «Αποδεικνύει, επίσης, ότι η πραγματική φιλολαϊκή εναλλακτική δεν βρίσκεται στα διάφορα σχέδια τμημάτων του κεφαλαίου, που οδηγούν τον λαό στη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, για χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών».