Του Γιάννη Ζωράκη

Το πρόβλημα στην Κνωσό δεν είναι οι ουρές. Αυτό επισημαίνεται πλέον σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους από αρχαιολόγους, ξεναγούς, ειδικούς και απλούς πολίτες.

Οι ουρές ωστόσο στην Κνωσό αναδεικνύουν ένα πρόβλημα πολύ σημαντικότερο και πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Διότι, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ταξιδέψει καν στο εξωτερικό και σε μεγάλα αξιοθέατα για να γνωρίζει ότι η αναμονή μπροστά στα εκδοτήρια εισιτηρίων είναι πολύ μεγάλη. Είναι κοινός τόπος ότι τους καλοκαιρινούς μήνες με την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο η υπομονή οφείλει να περισσεύει.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο δεδομένο τίθεται ένα άλλο διαχρονικό αίτημα που έχει να κάνει με τις υποδομές και την ασφάλεια στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, όσο κι αν μικρύνουν οι ουρές των επισκεπτών, διαχρονικά στην Κνωσό συνεχίζουν να παραμένουν βασικά θέματα. Ο αρχαιολογικός χώρος κατ’ αρχάς δεν δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει τη διέλευση των επισκεπτών κατά πολύ. Κατά δεύτερον, με τον τρόπο που έχουν χωροθετηθεί τα εκδοτήρια των εισιτηρίων είναι περισσότερο από προφανές ότι στην αναμονή οι επισκέπτες, εφόσον βρεθούν σε μεγάλο φόρτο, μοιραία θα πρέπει να σταθούν ή να κινηθούν κυριολεκτικά μέσα σε κίνηση οχημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με τις δύο βασικές και διαχρονικές παθογένειες, ακόμα και τα μικρά προβλήματα μεγεθύνονται.

Οι λύσεις όμως είναι πολύ απλές και όχι τόσο σύνθετες, αλλά ούτε και τόσο κοστοβόρες.

«Οι τουρίστες έχουν μάθει να περιμένουν και δεν έχουν πρόβλημα με το θέμα της ουράς» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών Βαγγέλης Αλεφαντινός. Ο κ. Αλεφαντινός υποστηρίζει πως σε όλους τους μεγάλους χώρους ανά την Ευρώπη οι ουρές είναι αντίστοιχες και σε πολλές περιπτώσεις αναπόφευκτες.

Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζει πως το ζήτημα στην Κνωσό σχετίζεται κυρίως με την ασφάλεια.

«Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της ασφάλειας θα μπορούσαν είτε να έχουν προβλεφθεί περισσότερα ταμεία, είτε να έχει εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου» υποστηρίζει ο κ. Αλεφαντινός. Πέρα όμως από αυτό το ζήτημα, υπάρχει κι ένα σοβαρό θέμα με την κίνηση και διοχέτευση των τουριστών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό που αναμένεται να εισηγηθούν οι ξεναγοί, σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό, θα είναι οι επισκέπτες να εισέρχονται με μια συγκεκριμένη και με κατάλληλη σήμανση όδευση από τα αριστερά του αρχαιολογικού χώρου. Στο σημείο θα πρέπει να δημιουργηθεί άνετο και φαρδύ πεζοδρόμιο, αλλά και να δημιουργηθεί χώρος σκίασης μετά από άδεια της Αρχαιολογίας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί επισκέπτες φθάνουν μεμονωμένα χωρίς ξεναγό στον αρχαιολογικό χώρο» επισημαίνει ο πρόεδρος των ξεναγών, που εξηγεί ότι οι υποδομές θα πρέπει να εξυπηρετούν ακόμα κι έναν επισκέπτη που δεν γνωρίζει πώς να κινηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι υποδομές και οι σημάνσεις πρέπει να είναι απόλυτα εμφανείς και κατανοητές. Αν όμως δεν υπάρξει σχετική μέριμνα απ’ όλους τους συναρμόδιους, οι εικόνες στην Κνωσό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν, ενώ κάθε υπεύθυνος θα αποδίδει τις ευθύνες είτε σε προκατόχους του, είτε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.