Του Θάνου Περβολαράκη

Από τη μία το ερωτικό πάθος ήταν εκείνο που όπλισε το χέρι του 29χρονου μάγειρα να σκοτώσει τον Αντώνη Χριστοφάκη τον Νοέμβριο του 2016 και από την άλλη το ίδιο πάθος και η ζήλια ήταν οι λόγοι που έκαναν τον δράστη να αποκαλύψει την εμπλοκή της συζύγου του θύματος στην άγρια δολοφονία.

Αυτό προκύπτει από την προανακριτική κατάθεση στη γερμανική αστυνομία του νεαρού με καταγωγή από τα Επτάνησα, ο οποίος, αν και αρχικά ανέφερε ότι η 32χρονη σύζυγος του Χριστοφάκη δεν είχε καμία εμπλοκή, στη συνέχεια μίλησε για τον ρόλο αυτής της γυναίκας. Ο καταδικασθείς αποφάσισε να μιλήσει όταν οι αστυνομικοί τού είπαν ότι δεν ήταν ο μόνος με τον οποίο η 32χρονη από τη Γερμανία διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. Αν και αρχικά φάνηκε να μην πιστεύει όσα του ανέφεραν, ο ίδιος πείστηκε όταν με στοιχεία και ημερομηνίες τού έγινε γνωστό ότι η συνεργάτιδά του στο φόνο δεν ήταν ούτε σε εκείνον πιστή. Μάλιστα, του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ερωτική σχέση που είχε από τον Φεβρουάριο του 2014 με έναν αλλοδαπό, σχέση η οποία κράτησε έξι μήνες. Ακόμα, του έγινε γνωστό ότι η ίδια διατηρούσε και προφίλ σε σάιτ γνωριμιών, έχοντας αναπτύξει συνομιλίες και με άλλους άντρες, δεν είχε όμως συναντηθεί μαζί τους. Τα στοιχεία αυτά ήταν εκείνα που έκαναν τον 29χρονο να «σπάσει» και να μιλήσει για την εμπλοκή της φίλη τους στον σχεδιασμό της ανθρωποκτονίας του Χριστοφάκη. Ακούγοντας όλα αυτά, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του, είπε προανακριτικά στους αστυνομικούς ότι μαζί σχεδίασαν το έγκλημα. Ανέφερε απολογούμενος ότι αποφάσισε να σκοτώσει τον Χριστοφάκη, γιατί η 32χρονη τού έλεγε πως ο άντρας της κακοποιούσε τόσο εκείνη όσο και το παιδί τους. Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με την κατάθεσή του, συζητούσαν τους τρόπους που θα βγάλουν από τη μέση το θύμα. Εκείνος τής πρότεινε να τον σκοτώσει με μαχαίρι, καθώς είχε εργαστεί ως μάγειρας σε εστιατόριο (εκεί γνωρίστηκαν, καθώς και η 32χρονη δούλευε ως σερβιτόρα). Η επιλογή του μαχαιριού αποφασίστηκε από κοινού ότι δεν ήταν η καλύτερη λύση κι έτσι σκέφτηκαν να τον σκοτώσουν με όπλο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε ο δράστης, ήταν καλός στη σκοποβολή και είχε μάλιστα διακριθεί, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην προεδρική φρουρά. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ανήκε στο θύμα, το οποίο το είχε δώσει στον μετέπειτα δολοφόνο του για να του το φυλάξει στο σπίτι του.

Το ξεχασμένο κλειδί

«Κλειδί» για να αποκαλυφθεί τόσο η ταυτότητα του θύματος όσο και οι δολοφόνοι του ήταν το κλειδί του αυτοκινήτου του Α. Χριστοφάκη. Ο ίδιος συνήθιζε να έχει μέσα σε ένα τσαντάκι την ταυτότητά του και το κλειδί του αυτοκινήτου του. Για άγνωστους λόγους, ο Χριστοφάκης πήρε μαζί του το κλειδί του αυτοκινήτου και το είχε στην τσέπη του, όταν συναντήθηκε με τον φίλο και δολοφόνο του. Οι δράστες δεν σκέφτηκαν να ψάξουν τα ρούχα του όταν τον σκότωσαν και τον άφησαν σε μια ερημική περιοχή στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Οι αστυνομικοί βρήκαν το κλειδί του οχήματος, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για γερμανικό αυτοκίνητο κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος κ. Νίκος Δαφνομίλης, μιλώντας στην «Π» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης.