Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού δεν συμμετείχαν στην χθεσινή κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία τους φοβούμενοι την ανεργία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Αρετίνη. Οπως είπε ο ίδιος στην “Π”, “ζούμε σε εποχές τέτοιες που ο κόσμος φοβάται να απεργήσει ακόμη και αν είναι απλήρωτος ή κακοπληρωμένος”. “Ο τουρισμός αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται” τόνισε προσθέτοντας ότι η έστω περιορισμένη αυτή κινητοποίηση ήταν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση που λέει ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά με τον τουρισμό.

“Πάνε καλά με τον τουρισμό αλλά όχι με τους εργαζόμενους στον τουρισμό” υπογράμμισε χθες το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων που πραγματοποίησε συγκέντρωση στο ΕΚΗ και στη συνέχεια οργανώθηκε αυτοκινητοπομπή σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρετίνη, η πλειονότητα των εργαζομένων έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις, ενώ στον κλάδο του επισιτισμού (εκτός ξενοδοχείων) υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι.

Ο ίδιος είπε ότι πολλοί εργάζονται στα ξενοδοχεία 30 ημέρες το μήνα χωρίς ρεπό με μισθό 600 ευρώ.Spiegel: “Ο τουρισμός ανθεί, οι εργαζόμενοι υποφέρουν”

Τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον ελληνικό τουρισμό που καταγράφονται παράλληλα με τα εισπρακτικά ρεκόρ των επαγγελματιών του κλάδου επιχειρεί να αναδείξει εκτενές ρεπορτάζ του Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση του γερμανικού περιοδικού. Μετά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ που παρουσίασε προ ημερών το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κάνοντας λόγο για φαινόμενα σύγχρονης δουλείας στον ελληνικό τουρισμό, άλλο ένα δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σκοτεινή πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος ανθεί. Φέτος αναμένονται 30 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότερους από ποτέ στο παρελθόν. Αν το δει κανείς στατιστικά, αυτό σημαίνει ότι το 2017 σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν τρεις τουρίστες», σημειώνει το Spiegel αναπαράγοντας πρόσφατες θριαμβευτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον ξενοδόχων. «Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα φέτος έσοδα 14 δισ. ευρώ από το εξωτερικό – ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση της κλονισμένης από την κρίση εγχώριας οικονομίας.

Ωστόσο, το τίμημα πληρώνουν πολλοί από 340.000 και πλέον απασχολούμενους του κλάδου. Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές. Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι αν μιλήσουν δημοσίως για τα κακώς κείμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. «Έχω μια οικογένεια να θρέψω» εξηγούν πολλοί. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «η εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα έχει διάφορες μορφές» και αναφέρει μεταξύ άλλων την εργασιακή ανασφάλεια και την υπερβολική επιβάρυνση των απασχολούμενων, τις στάσιμες αμοιβές, την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και την παραβίαση διατάξεων προστασίας της υγείας και της εργασίας των απασχολούμενων.