Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά των ομολόγων που εξέδωσε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκε υπερκάλυψη ρεκόρ 2,7 φορές. Συγκεκριμένα, ενώ η εταιρεία ζητούσε 60 εκατ. ευρώ, οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών ξεπεράσαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,85%. Σημειώνεται ότι παρά την προσφορά ρεκόρ, η απόδοση που προσδιορίστηκε είναι πάνω από το κατώτατο όριο του εύρους που είχαν προσδιορίσει οι συντονιστές κύριοι ανάδοχοι (3,75%). Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς η εταιρεία έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων και να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις για τις εταιρείες του ομίλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 60 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καλυφθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας διάθεσης του ΚΟΔ, ενώ σήμερα συνεχίστηκε η ζήτηση με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συμμετοχή του retail, δηλαδή των μικροεπενδυτών, ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας, πληροφορίες από την αγορά μιλούσαν για έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές "αγκαλιάζοντας” την έκδοση. Οι ίδιες εκτιμήσεις μιλούσαν για προσδοκίες σημαντικής υπερκάλυψης της ζήτησης. Ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι καταγράφηκε τεράστια ζήτηση από μικροεπενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ομολογίες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το ομόλογο

Υπενθυμίζεται ότι με το ΚΟΔ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ζητούσε να αντλήσει ποσό έως 60 εκατ. ευρώ προσφέροντας 60 χιλιάδες κοινές, ανώνυμες, άυλες ομολογίες, αξίας χιλίων ευρώ, μέσω της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών.

Το εύρος του επιτοκίου, όπως προσδιορίστηκε από τους συντονιστές κύριους αναδόχους της έκδοσης είναι μεταξύ 3,75% και 4,25%, ενώ το τελικό επιτόκιο θα προσδιοριστεί βάσει της τελικής απόδοσης των ομολογιών και θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα της περιόδου προσφοράς. Η διάρκεια της έκδοσης είναι 5 έτη, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι η Alphabank και η Eurobank Ergasias.

Το ΚΟΔ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι το ομόλογο της ελληνικής αγοράς που θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την πράσινη οικονομία. Συγκεκριμένα τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 2 αιολικών πάρκων στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της κατασκευής 1 αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα 18,744,6 εκατ. θα διατεθούν για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.