Έξι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση στη Περιφέρεια εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά για το οδικό έργο της παράκαμψης Παχειάς Άμμου, το οποίο αποτελεί τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Το μελετώμενο τμήμα ξεκινά από τη γέφυρα Φρουζή και τελειώνει 3,6 km πριν την είσοδο Καβουσίου, έχει μήκος 5,76 km περίπου και εκτείνεται στην Π.Ε. Λασιθίου μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας. Το εξεταζόμενο τμήμα, που παρακάμπτει τον οικισμό της Παχειάς Άμμου (σε αντίθεση με την υφιστάμενη σήμερα οδό που διέρχεται εντός του οικισμού), προβλέπεται να κατασκευαστεί με «τετράιχνη» διατομή με νησίδα και αναμένεται με την κατασκευή του να αναβαθμίσει τις μετακινήσεις από και προς Σητεία – Ιεράπετρα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

Στην επιτροπή συζητήθηκαν και τα έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων της ευρύτερης περιοχής Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου με φορέα τη ΔEYA Σητείας. Με αυτή την παρέμβαση σχεδιάζεται να εξυπηρετηθούν περίπου 4.500 κάτοικοι της περιοχής μελέτης με ορίζοντα 20ετίας.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 4*, δυναμικότητας 268 κλινών στην περιοχή “Μονοναύτης” Γαζίου, Δήμου Μαλεβιζίου ΠΕ Ηρακλείου.

Τέλος η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για δύο σταθμούς κινητής τηλεφωνίας στους Δήμους Μαλεβιζίου και Σφακίων αντίστοιχα καθώς και για το κέντρο εκπομπής της DIGEA στον Δήμο Ιεράπετρας.