Η εξειδίκευση και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων εργαζομένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελούν ένα από τα «οχήματα» για μείωση της ανεργίας, όπως μεταξύ άλλων ειπώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βραδυ στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσού.

Με στόχο την επίτευξη του στόχου αυτού και μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η Διεθνής Εταιρεία Συγκόλλησης (του εκπαιδευτικού ιδρύματος της Γερμανικής Ομοσπονδίας για εργασίες συγκόλλησης) συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Ηρακλείου για να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στην εκπαίδευση και πιστοποίηση ηλεκτροσυγκολλητών.

 Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται την Κρήτη ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρέδωσε τα πτυχία πιστοποίησης σε 18 ηλεκτροσυγκολλητές που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εκπαίδευσης, έχοντας πλέον τη δυνατότητα αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του επιτίμου προέδρου της Κεντρικής Οργάνωσης Βιοτεχνών της Γερμανίας Όττο Κένσλερ, του διευθυντή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Χρήστου Λαζαρίδη και στελεχών του Επιμελητηρίου.

 «Όταν οι νέοι άνθρωποι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, είναι για αυτούς πιο εύκολο να βρουν μια καλοπληρωμένη εργασία» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φούχτελ.

 Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη και ζητούν να βρουν καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

 «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε στους νέους ανθρώπους μια καλύτερη ευκαιρία στην ελληνική αγορά εργασίας» ανέφερε ο κ. Φούχτελ. «Στόχος μας είναι με την μεταφορά της τεχνογνωσίας, να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και την νεολαία στην Ελλάδα, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Οι Έλληνες είναι εργατικοί και δραστήριοι άνθρωποι, αλλά συχνά τους λείπουν οι τεχνικές γνώσεις που θα μπορούσαν να τους ανοίξουν το δρόμο για μια επιτυχημένη καριέρα.

Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή είναι με τα εφόδια που θα δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να καταφέρουν να βγουν από την ανεργία και να μπουν στην εργασία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς:

«Η προσπάθειά μας είναι να προσφέρομε πιστοποιημένο προσωπικό σε διεθνή πρότυπα…Η εξειδίκευση είναι σημαντική, αποτελεί διαβατήριο για την αγορά εργασίας» τόνισε.

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής του ΚΕΚ Μιχάλης Καθαράκης παρουσίασε το πλαίσιο εκπαίδευσης που παρέχει, επισημαίνοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο της εξειδίκευσης.

 Εκτός από τα πιστοποιητικά που δόθηκαν στους 18 εκπαιδευθέντες, το Επιμελητήριο Ηρακλείου επέδωσε τιμητικές διακρίσεις στον κ. Φούχτελ και μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας.