Του Θάνου Περβολαράκη

Μέσα σε διάστημα μίας ώρας οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) μέτρησαν 23 παραβάσεις στη λειτουργία της καντίνας που βρίσκεται στο νησί της Σπιναλόγκας! Σε 23 επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, ο υπάλληλος της καντίνας δεν έκοψε προχθές αποδείξεις για τα προϊόντα που αγόρασαν, για τα οποία μάλιστα, όπως καταγγέλλουν επισκέπτες του χώρου, οι τιμές είναι «φωτιά»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καντινιέρης επέλεγε να κόψει αποδείξεις μόνο σε Έλληνες, ενώ … ξεχνούσε να κάνει το ίδιο σε αλλοδαπούς τουρίστες.

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, με τα μπλοκάκια ανά χείρας, έβλεπαν τις παραβάσεις και λίγο πριν χάσουν το μέτρημα, αποφάσισαν να επέμβουν.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το άτομο που βρισκόταν κι εργαζόταν στην καντίνα, δεν αντέδρασε όταν οι ελεγκτές τού αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, ενώ ο ίδιος φέρεται να μην έδωσε πειστικές δικαιολογίες για τις παραλείψεις του αυτές.

Εκτός όμως από τις φορολογικές παραβάσεις, αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στους ελεγκτές ήταν και οι τιμές πώλησης των προϊόντων. Για παράδειγμα, το μπουκαλάκι το νερό πωλούνταν προς ενάμιση ευρώ, ένα σακουλάκι πατατάκια τέσσερα ευρώ, όπως ανέφεραν στην «Π» άτομα που επισκέφτηκαν το μνημείο.

Οι έλεγχοι όμως ως προς τις «τσιμπημένες» τιμές δεν είναι αρμοδιότητα του πρώην ΣΔΟΕ, αλλά της Διεύθυνσης Εμπορίου.

Ανάλογη εικόνα βέβαια υπάρχει και στα πλοία της γραμμής, όπου τα προϊόντα στα μπαρ πωλούνται σε εξωπραγματικές τιμές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο μπαρ του αεροδρομίου Ηρακλείου, όπου κι εκεί οι τιμές είναι «τσουχτερές» και μάλιστα διαφέρουν ανά κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίτες που είτε πρόκειται να ταξιδέψουν είτε βρέθηκαν για κάποιο δικό τους λόγο στο αεροδρόμιο, πληρώνουν πολύ περισσότερο την αγορά ενός προϊόντος, πχ ενός καφέ, από τους υπαλλήλους του αερολιμένα.Πρόστιμο

Οι ελεγκτές της ΥΕΔΕ αφού βεβαίωσαν το πρόστιμο, ανακοίνωσαν στον υπεύθυνο της καντίνας ότι ο νόμος προβλέπει ότι εάν οι παραβάσεις υπερβαίνουν τις δέκα, η επιχείρηση θα πρέπει να κλείσει για δύο ημέρες. Εκτός όμως από το διήμερο «λουκέτο» ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει 250 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν έκοψε, δηλαδή συνολικά 5.750 ευρώ. Για το οικονομικό σκέλος οι υπάλληλοι του πρώην ΣΔΟΕ ενημέρωσαν την αρμόδια εφορία του νομού Λασιθίου, η οποία δεν αποκλείεται να κάνει έρευνα σε βάθος χρόνου, ώστε να διαπιστωθεί εάν δεν έκοβε αποδείξεις και το προηγούμενο διάστημα.

Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι η προχθεσινή ημέρα ήταν… αφιερωμένη στον νομό Λασιθίου, όπου παρά το λιγοστό προσωπικό της υπηρεσίας, έγιναν αρκετοί έλεγχοι σε διάφορες επιχειρήσεις.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία εργάζονται 13 άτομα, τα οποία δεν έχουν μόνο την «εποπτεία» όλη της Κρήτης, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιούν ελέγχους και στα νησιά του Αιγαίου!