“Είμαστε εδώ για τα δύσκολα και αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου”, ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης, με αφορμή τις παλινδρομήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου με αποκορύφωμα την αποπομπή του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Αναστασάκου.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΤΑΗ έχει γίνει δέκτης οξύτατης κριτικής με αφορμή τη διαδικασία που ακολούθησε για την αποπομπή του κ. Αναστασάκου, τον οποίο απομάκρυνε από τη θέση του πριν να διασφαλίσει τον αντικαταστάτη του. Η προσωρινή τοποθέτηση της μηχανικού της δημοτικής επιχείρησης κ. Ειρήνης Κανατέλια και η άρνησή της να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του Πολιτιστικού ώθησε την πολιτική ηγεσία της ΔΕΠΤΑΗ να στραφεί ξανά στον κ. Αναστασάκο, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει για δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασής του από υπάλληλο του Δήμου Ηρακλείου.

Ωστόσο οι χειρισμοί αυτοί προκάλεσαν έντονα σκωπτικά σχόλια για την έλλειψη συγκροτημένου σχεδιασμού και διαχείρισης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της ΔΕΠΤΑΗ, με αποτέλεσμα να φτάνει στον σημείο να αναιρεί τον εαυτό της. Από την πλευρά του ο κ. Καπετανάκης εξηγεί ότι η θέση του τεχνικού διευθυντή θα καλυφθεί από υπάλληλο του Δήμου Ηρακλείου, ωστόσο η μετακίνησή του απαιτεί να προηγηθεί μια διαδικασία εγκρίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό το χρόνο θέλουμε να καλύψουμε και στο μεσοδιάστημα με τη συνεργασία και της επιτροπής παρακολούθησης του έργου θα εξετάσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης του Πολιτιστικού Κέντρου, για να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ορθή λειτουργία του προς όφελος των Ηρακλειωτών.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις έντονες επικρίσεις και τους αυστηρούς σχολιασμούς με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ΔΕΠΤΑΗ τονίζει ότι στο παρελθόν έχει στηρίξει με τρόπο ουσιαστικό τον απερχόμενο διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών. Όπως σημειώνει ο κ. Καπετανάκης «με προσωπική παρέμβασή του έχει γίνει αναστολή του πειθαρχικού ελέγχου που είχε ζητηθεί από τους επιθεωρητές Δημοσίων Έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες στην εκτέλεση του Πολιτιστικού Κέντρου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για το πότε θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ηγεσία της ΔΕΠΤΑΗ, θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου που είναι και η ουσία της υπόθεσης, πέρα και πάνω από όλα.

Στο μεταξύ με παρέμβασή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κασαπάκης και Μ. Κοκοσάλη τονίζουν μεταξύ άλλων: «Μπαράζ δηλώσεων και αρθρογραφίας τις τελευταίες μέρες για τα νέα δεδομένα στο Πολιτιστικό Κέντρο όχι όμως από δημοτικές παρατάξεις, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε προσωπική βάση, από πρόσωπα που, τον όποιο ρόλο είχαν στη ΔΕΠΤΑΗ, τον είχαν ακριβώς ως εκπρόσωποι παρατάξεων και όχι ως άτομα. Το κυριότερο δε, με έωλα επιχειρήματα και φληναφήματα για τα δευτερεύοντα, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα μεγάλα ερωτήματα που αιωρούνται αναπάντητα εδώ και χρόνια, σχετικά με το έργο».

Όπως τονίζουν «το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου είναι ένα αναγκαίο έργο για να αποτελέσει ένα χώρο όπου θα μπορέσει να βρει στέγη η ερασιτεχνική λαϊκή δημιουργία και η ποιοτική τέχνη που ασφυκτιά μέσα στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση. Γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρωθεί, εξασφαλίζοντας όμως απαραίτητα το δημόσιο χαρακτήρα του, τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία του, με λαϊκό έλεγχο σε όλα τα στάδια και με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει διασφαλιστεί (τόσο στην Α’ φάση, όσο και τώρα στη Β’, η οποία ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη). Το έργο με ευθύνη των δημοτικών αρχών (Κουράκη-Λαμπρινού) έχει αποκοπεί από την επίβλεψη του Δ.Σ. του Δ. Ηρακλείου και έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο και τη διαχείρισή του από τη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., όπου αλωνίζουν οι εργολάβοι με στόχο πάντα το κέρδος τους. Το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν πληθώρα προβλημάτων, διαπιστωμένων σε πολλά πορίσματα των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών (ΣΕΔΕ κτλ). Επιπρόσθετα και ενώ η Β’ φάση έχει κολλήσει, είναι βέβαιο ότι με την πολιτική λογική των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, αν και όποτε ολοκληρωθεί το ΠΣΚΗ, η λειτουργία του θα ανατεθεί στους ιδιώτες και άρα πάλι ο λαός θα πληρώνει (αν μπορεί) για να απολαμβάνει την όποια λειτουργία του. Η παράταξη ζητά η όλη διαχείριση του έργου να φύγει από τα χέρια της ΔΕΠΤΑΗ και να περάσει στην ευθύνη του Δήμου».