Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δρομολογείται η μεγαλύτερη παρέμβαση ανάπλασης στην καρδιά της πόλης η οποία αφορά το πλέγμα των δρόμων της Δικαιοσύνης, Ίδης, 1821, Έβανς, καθώς ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ εγκαθίσταται άμεσα, αφού τακτοποιηθεί το θέμα της πληρωμής του τις επόμενες μέρες. Η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο και στο μεσοδιάστημα αναμένεται να εγκατασταθεί και ο ανάδοχος της βασικής εργολαβίας που θα εκτελέσει το έργο της ανάπλασης.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, ο σχεδιασμός που έχει δρομολογηθεί προβλέπει ότι αμέσως μετά την έγκριση της σύμβασης και της πληρωμής του τιμολογίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ.

Διαδικαστικά οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από την οδό Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από την πλευρά του δρόμου που βρίσκονται τα καταστήματα. Οι εργασίες αυτές, όπως είναι φυσικό, θα φέρουν μια αναστάτωση στην κίνηση των οχημάτων που θα κινούνται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες υπογειοποίησης. Χρονικά η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει η αναγκαία εναρμόνιση με την εγκατάσταση του δεύτερου εργολάβου που εκτιμάται ότι θα αρχίσει να δουλεύει μέσα στον Οκτώβριο, αφού ολοκληρωθεί έλεγχος της εργολαβίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συνολικά ο χρόνος υλοποίησης της μεγάλης παρέμβασης ανάπλασης του έργου φτάνει τους δεκαοκτώ μήνες.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,1 εκ. και τη σφραγίδα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία το σχεδίασε και το ωρίμασε σε επίπεδο δημοπράτησης και δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το έβγαλε στον αέρα η σημερινή δημοτική αρχή.

Όπως είναι γνωστό, η δρομολόγηση της μεγάλης παρέμβασης της ανάπλασης του πλέγματος των δρόμων των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, σηματοδοτεί δραστικές κυκλοφοριακές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν με τη μορφή ντόμινο ολόκληρη την πόλη. Έτσι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης κατά μήκος της οδού Δικαιοσύνης θα απαγορεύεται η στάθμευση όπως επίσης και η διέλευση των ΙΧ. Η οδός Ίδης διαμορφώνεται σε λεωφορειόδρομο με πλάτος καταστρώματος 5.00 μ. και το υπόλοιπο πλάτος αξιοποιείται για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Η οδός Έβανς διαμορφώνεται ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Το κατάστρωμα περιορίζεται σε 2,80 μ., διαμορφώνεται από σκούρο γκρι κυβόλιθο και οριοθετείται με κράσπεδα. Διαμορφώνεται ένα κύριο διαπλατυσμένο πεζοδρόμιο με καθιστικά στοιχεία, νέες φυτεύσεις δέντρων και γραμμή όδευσης τυφλών στο ανατολικό της τμήμα και ένα δεύτερο βοηθητικό στο δυτικό της τμήμα, ελάχιστου πλάτους 75 εκ. για την προστασία των εισόδων των παρακείμενων κτιρίων (καταστήματα και κατοικίες). Η οδός 1821 θα λειτουργεί ως συλλεκτήριος κίνησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και των ΤΑΧΙ που έχουν στάση στο πλάτωμα της συμβολής της οδού Έβανς με τη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Από τη 1821 θα γίνεται και διέλευση μίνι λεωφορείων. Προβλέπονται θέσεις προσωρινής στάθμευσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και στάθμευσης τροφοδοσίας, καθώς και μια στάση του mini bus.