Του Γιάννη Ζωράκη

Χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο, χώρους αναμονής και κατάλληλες πεζοδρομήσεις, λειτουργεί το Ανάκτορο της Κνωσού, όπου οι ουρές τις ημέρες του φόρτου φθάνουν ως το δρόμο.

Το θέμα έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από την «Π», με την επισήμανση από εργαζόμενους στην περιοχή, πως η κατάσταση δεν είναι διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, απλά εντείνεται κατά τις ημέρες που ο καιρός δεν είναι καλός, με δεδομένο πως οι τουρίστες επιλέγουν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, αντί αυτόν της παραλίας. Εκτός, όμως, από αυτές τις επισημάνσεις, υπάρχει μία ακόμα σημαντική παράμετρος, η οποία δεν λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη κι αυτή σχετίζεται με το κόστος του εισιτηρίου που φθάνει πλέον στα 15 ?. Με δεδομένη την εκτόξευση της τιμής του εισιτηρίου, οι περισσότεροι επισκέπτες πλέον δεν χρησιμοποιούν μετρητά, αλλά κάρτες, οι οποίες επικοινωνούν με ηλεκτρονικό σύστημα και είναι αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις.

Όποια κι αν είναι η αιτία, ωστόσο, της κατάστασης στην Κνωσό, η έλλειψη υποδομών και εκσυγχρονισμού παραμένει το φλέγον ζήτημα αναφορικά με έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ωστόσο, αγνοεί τα προβλήματα και υποστηρίζει πως όλα όσα συμβαίνουν στην Κνωσό, δεν συμβαίνουν για κανέναν άλλο λόγο, πέραν του μεγάλου όγκου των τουριστών στην περιοχή. Σε απάντηση του, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, υπεύθυνοι του Υπουργείου δηλώνουν χαρακτηριστικά:

«Δουλεύουν τρία ταμεία. Είναι πρωτοφανής η προσέλευση. Έχουν 5.000 άτομα την ημέρα. Κάνουν ό,τι μπορούν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα γίνει μελέτη για ένα νέο κτήριο. Και στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό μπορεί να περιμένεις μιάμιση ώρα».

Και οι εργαζόμενοι όμως στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, το αποδίδουν περισσότερο σε τεχνικά θέματα και λιγότερο σε ολιγωρίες. Όπως υποστηρίζει ο αρχαιοφύλακας της Κνωσού, Μανώλης Αποστολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνει ότι ειδικά προχθές κόπηκαν 5.400 εισιτήρια για είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.Όπως είπε, εξυπηρετούσαν τρία ταμεία, τα οποία σίγουρα δεν επαρκούν και υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για λειτουργία επιπλέον ταμείων.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αποστολάκης, σε καμία περίπτωση οι χρόνοι αναμονής δεν φθάνουν τις ώρες όπως μεταφέρεται, αλλά η μέση διάρκεια αναμονής καταγράφτηκε στα 30 λεπτά, το οποίο όπως υποστήριξε οφείλεται στην πληρωμή του εισιτηρίου με κάρτα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Αποστολάκης και τα μηχανήματα ελέγχου “συμβάλλουν” στην καθυστέρηση, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας αλλά δεν αναμένεται να αντικατασταθούν πριν από το 2018.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται τις ημέρες της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ακεραιότητά των επισκεπτών, με δεδομένο ότι ουσιαστικά περιμένουν στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, υπάρχει ήδη πρόταση να διαμορφωθεί ειδικός χώρος αναμονής στο βόρειο τμήμα του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του μνημείου, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Το θέμα ενεργοποίησε και την αρμόδια Τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι η επιχορήγηση των 35.000.000 ευρώ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016 ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την επιχορήγηση του έτους 2015, δεν προγραμματίστηκαν έγκαιρα οι προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων.

Ούτε εφαρμόσθηκε πιλοτικά σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είχε προαναγγελθεί.Για μία ακόμα φορά, διαπιστώνεται η αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκαιρο προγραμματισμό.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα σημαντικότερα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας.

Η ολιγωρία και η προχειρότητα του Υπουργείου, έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και ειδικότερα, στα έσοδα από τον τουρισμό.

Στις μεγάλες απώλειες, οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και το πλήγμα στην τουριστική φυσιογνωμία της χώρας, που επηρεάζει ευθέως την τουριστική ζήτηση υψηλών προδιαγραφών».



Η ΝΟΔΕ για την Κνωσό

Γραπτή ανακοίνωση για την κατάσταση στην Κνωσό εξέδωσε και η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει ένας από τους εμβληματικότερους πολιτιστικούς χώρους, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, είναι μία εικόνα ντροπής, αλλά και επικίνδυνη.

Ουρές με εκατοντάδες τουρίστες να περιμένουν στο δρόμο για να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο και λεωφορεία που περνούν σε απόσταση αναπνοής, καθώς δεν έχουν τον απαραίτητο χώρο για να στρίψουν. Το δεύτερο πιο επισκέψιμο μνημείο στη Μεσόγειο, δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί όπως του αξίζει. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι έχουν τεράστια περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύτιμο και άκρως ελκυστικό προϊόν ζωτικής σημασίας για την τοπική και την εθνική οικονομία».