Του Μαρίνου Βασιλάκη

Στους ρυθμούς ακόμα μιας σπουδαίας διοργάνωσης μπάσκετ ζει το Ηράκλειο αυτές τις μέρες, με την υποδοχή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών. Είναι το τρίτο καλοκαίρι τα τέσσερα τελευταία χρόνια που οι στερημένοι από θέαμα –είναι η σκληρή πραγματικότητα- φίλαθλοι του νησιού μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάχες υψηλού επιπέδου από τους παίκτες που σε λίγα χρόνια θα …οργιάζουν στην Ευρωλίγκα, ίσως και στο ΝΒΑ ορισμένοι εξ΄ αυτών.

Η Κρήτη είναι εδώ λοιπόν για να χειροκροτήσει την επόμενη γενιά του ελληνικού μπάσκετ για μία ακόμη φορά! Τα Χανιά και το Ρέθυμνο στην αρχή της διοργάνωσης και το Ηράκλειο στη συνέχεια γίνονται η φιλόξενη αγκαλιά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, την κούπα του οποίου έχει σηκώσει δύο φορές στο παρελθόν η “γαλανόλευκη”. Το 2002 στη Λιθουανία και το 2009 στη Ρόδο. Η τελευταία εμφάνιση της Ελλάδας σε τελικό της διοργάνωσης ήταν το 2010, όταν κατέκτησε τη 2η θέση στην Κροατία.

Τι μπορούν να κάνουν τα παλικάρια του Ηλία Παπαθεοδώρου σε αυτό το ραντεβού ; Σε θεωρητικό επίπεδο πολλά αλλά πάντα τα νοκ άουτ παιχνίδια κρύβουν παγίδες. Αυτή η Εθνική ομάδα είναι ουσιαστικά η γενιά που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στον Βόλο πριν από δύο χρόνια, με ορισμένες προσθαφαιρέσεις φυσικά. Πρόκειται για το τελευταίο σμίξιμο αυτής της παρέας, πριν τα αγόρια γίνουν άνδρες.

Ο Ηρακλειώτης στην καταγωγή (από την πλευρά της μητέρας του) Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η γενιά των 97άρηδων τερμάτισαν τρίτοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων το 2013. Στη συνέχεια κατέκτησαν την τέταρτη θέση τόσο στο Ευρωπαϊκό του 2014 όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 το 2015 στο Ηράκλειο. Λίγες μέρες μετά στο Βόλο επήλθε η εξιλέωση, έπειτα από αρκετές χαμένες ευκαιρίες, με την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεδομένη οργανωτική επιτυχία του τουρνουά θα ήταν ιδανικό να συνδυαστεί με μια θέση στο βάθρο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι διεθνείς μας θα έχουν δίπλα τους σε όλα τα ματς 5.000 φιλάθλους που θα είναι στις εξέδρες του κλειστού και αρκετούς ακόμα που θα μένουν απ’ έξω…