Η απλούστευση, ο εκσυγχρονισμός και η μελλοντική χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το διεθνές γεωργικό εμπόριο και η σήμανση των τροφίμων όσον αφορά στην προέλευση του γάλακτος και του κρέατος βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Ο Έλληνας υπουργός στην παρέμβασή του στήριξε τις προσπάθειες απλοποίησης αν και εξέφρασε την αντίθεσή του στην αλλαγή του ορισμού του ενεργού αγρότη και την απροθυμία της Επιτροπής να κάνει πιο αποτελεσματική τη χρήση των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Για την ΚΑΠ μετά το 2020, τόνισε την ανάγκη για μια κοινή και γεωργική πολιτική, μια πολιτική που στη βάση της αλληλεγγύης και συνεργασίας θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη ευελιξία και λιγότερη επικουρικότητα. Διαφώνησε με τα σενάρια του εγγράφου προβληματισμού σχετικά με τη μείωση του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ ή/και τη συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων.

 Σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η επισήμανση των τροφίμων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους αγρότες, ο υπουργός διαφώνησε με την άποψη ότι η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενιαία αγορά. Παράλληλα ζήτησε από τον Τσέχο συνάδελφό του να ανακαλέσει την πρόσφατη εθνική νομοθεσία της χώρας του για την εμπορία στην Τσεχία προϊόντων με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», σημειώνοντας ότι δεν συνάδει τέτοιες διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ να οδηγούνται σε άλλες αίθουσες για επίλυση.

 Για το διεθνές γεωργικό εμπόριο από ελληνικής πλευράς τονίστηκε η ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή των κρατών-μελών στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων καθώς και αξιολόγηση αυτών από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

 Σε ό,τι αφορά στις χώρες της MERCOSUR και το Μεξικό, τονίστηκε ότι πρέπει να μετρηθούν ποσοτικά οι επιπτώσεις και τα πιθανά οφέλη για όλα τα σημαντικά αγροτικά προϊόντα μας, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και του οίνου, τα οποία δεν λήφθηκαν υπόψη στη μελέτη για την σωρευτική επίπτωση των μελλοντικών συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου. Σε αναμονή και του τελικού κειμένου σημειώθηκε η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία. Αναφορικά με τον ΠΟΕ υπογραμμίστηκε ότι δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει το περιθώριο άσκησης της ΚΑΠ και ιδιαίτερα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μπλε και πράσινο κουτί ή να μπει σε μια συζήτηση που θα οδηγήσει σε οποιοδήποτε περιορισμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και μειώσεις για το βαμβάκι, προϊόν πολύ σημαντικό για την ελληνική αγροτική οικονομία.

 Όσον αφορά στα θέματα αλιείας το Συμβούλιο Υπουργών αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες έτους 2018. Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι στη Μεσόγειο έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες και εμφανίζεται θετική τάση σε ορισμένα αποθέματα. Ο υπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της Υπουργικής Δήλωσης MedFish4Ever και την αναγκαιότητα προστασίας της αλιείας μικρής κλίμακας, την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

 Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη υπέγραψε δύο δηλώσεις: τη δήλωση για την κατάσταση του τομέα του ρυζιού στην ΕΕ (μαζί με τους υπουργούς Γεωργίας της Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ρουμανίας), με την οποία καλείται η Επιτροπή να εξετάσει διάφορες δυνατότητες για τη βελτίωση της κατάστασης του τομέα, και την ευρωπαϊκή δήλωση για τη σόγια και την ενίσχυση της καλλιέργειας των άλλων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως το λούπινο, το μπιζέλι, το ρεβίθι, τα κουκιά (μαζί με τους υπουργούς Γεωργίας της Αυστρίας, Κροατίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Λουξεμβούργου, Ιταλίας, Κάτω Χωρών, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας και Πολωνίας).