Του Μανόλη Κ. Κεφαλογιάννη

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 2015.

Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».τριάντα μήνες μετά, οι «κάθε λέξη του Συντάγματος» το έχουν κυριολεκτικά κουρελιάσει. Όταν και όπου το Σύνταγμα στέκεται «εμπόδιο» στις μικροκομματικές τους επιδιώξεις.Και όταν η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη τούς «επαναφέρει στην τάξη», δεν διστάζουν να επιτεθούν και εναντίον της. Βαφτίζοντάς την «θεσμικό εμπόδιο».

Ορθώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι μία άκρως επικίνδυνη λογική. Που τελικώς συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου.

Αλλά η κυβέρνηση δεν στέκεται μόνο στο να παραβλέπει ή να αγνοεί το Σύνταγμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Θέλει τώρα να το χρησιμοποιήσει και σαν παιχνιδάκι αποπροσανατολισμού. Εξαγγέλλοντας διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Χωρίς προετοιμασία. Χωρίς σοβαρό διάλογο. Με μόνο γνώμονα κομματικές μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Το Σύνταγμα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζουμε μαζί του.Έχω δηλώσει και γράψει ότι η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Με διαδικασίες Συντακτικής Βουλής. Μία Συνταγματική Κοινοβουλευτική Επανάσταση.Ένα νέο Σύνταγμα που θα οδηγήσει Ωην Ελλάδα στη νέα εποχή και θα αποτελέσει το απόλυτο θεσμικό εργαλείο για να μην βιώσει ποτέ πια η χώρα μας την πολύπλευρη κρίση που περνάει σήμερα.Ένα νέο Σύνταγμα που θα καθιστά απαγορευτικές τις εκβιαστικές πρακτικές στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρακτικές που οδήγησαν δύο φορές τη χώρα, και το 2009 και το 2014, σε αχρείαστες εκλογές. Με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα που ζημίωσαν βαριά τη χώρα.Εκβιαστικές πρακτικές κόντρα στο πραγματικό πνεύμα του νομοθέτη που ήθελε εθνική συναίνεση και εθνική συνεννόηση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μία μικροκομματική μεθόδευση για να τερματίζεται?! βίαια η θητεία μίας κυβέρνησης.