Του Δημήτρη Ψαραδάκη

Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, κι ας το ήθελα πολύ, αυτό τον σοφό Άνθρωπο που λέγεται Ιωσήφ Σηφάκης. Τον είδα πάλι την προηγούμενη Κυριακή σε μια πρωινή εκπομπή της κ. Μαυραγάνη.

Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω πώς γίνεται να υπάρχει ένας τέτοιος Έλληνας, ένας Κρητικός με αυτές τις περγαμηνές και αυτό το μυαλό και να μένει αναξιοποίητο.

Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι κάθε μέρα βλέπουμε τόσους και τόσους πολιτικούς μαϊντανούς, άσχετους στα κανάλια, οι οποίοι μόνο με ψευτιές διαλαλώντας την ασχετοσύνη τους τελικά διαμορφώνουν τη γνώμη, διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας και δείχνουν- τρομάρα τους- το δρόμο για το πώς θα πορευτεί αυτή η χώρα στο μέλλον.

Ένας φίλος συχνά μου λέει, «αυτοί που είμαστε (ως λαός) και πολύ μας πέφτουν», αλήθεια είναι αυτό, αλλά δεν το μπορώ, δεν την αντέχω αυτή τη λογική και αυτή την πρακτική , να συμβιβαστώ δηλαδή με αυτό το απέραντο τέλμα, με αυτή την παρακμή, με αυτό το τίποτα που στο τέλος θα μας καταπιεί όλους.

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αφυπνιστούμε και να δώσουμε να καταλάβουν οι κάθε λογής βολεμένοι ότι αυτό το παραμύθι της κακής και επικίνδυνης πλέον νάρκης θα πρέπει να τελειώσει.

Γυρνώ πάλι σε αυτόν το Άνθρωπο, που έχει καταφέρει τα πάντα στη ζωή του, αυτόν τον ανιδιοτελή Έλληνα, προτείνοντας σε κάθε ένα που έχει εξουσία σε αυτό τον τόπο να προσπαθήσει να τον αξιοποιήσει για το κοινό όφελος.

Το άκουσα και αυτόν εκνευρισμένο, με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ με αυτά που δεν γίνονται, ενώ αποτελούν κτήμα άλλων ευρωπαϊκών λαών εδώ και δεκαετίες.

Η μικρότητα μου κάνει έκκληση, ειδικά στους εκλεγμένους άρχοντες της Κρήτης, της πατρίδας μας, εκμεταλλευόμενοι την καταγωγή του και την αγάπη του για τον τόπο, να τον «επιστρατεύσουν» προκειμένου να ηγηθεί μιας ομάδας επιστημόνων, (δόξα τω θεώ έχουμε πολλούς) ώστε να εκπονήσουν ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο σχέδιο για την σφαιρική ανάπτυξη του νησιού μας για τα επόμενα τριάντα (30) τουλάχιστον χρόνια.

Η Κρήτη διαθέτει πανεπιστήμια, πολυτεχνικές σχόλες, ερευνητικά κέντρα διεθνούς φήμης, όλη αυτή η μαγιά θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει τον τόπο να μετατραπεί σε μια πλατφόρμα τεχνολογίας και έρευνας πολύ υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Αναφέρομαι τόσο φανατικά στον κ. Σηφάκη για τον λόγο ότι αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει όσο κανείς άλλος για το πού θα πάει η τεχνολογία τα επόμενα 20-30 χρόνια, τι εφαρμογές θα προκύψουν, τι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα αναπτυχτούν και θα παραχθούν.

Γιατί η Κρήτη, ένας ευλογημένος τόπος, να μη δημιουργήσει ένα τεράστιο τεχνολογικό πάρκο αντίστοιχο με το Palo Alto της Καλιφόρνιας;

Τι μας λείπει και τι μας διαφοροποιεί από αυτό; Τίποτα. Διαθέτουμε θαυμάσιο κλίμα, κυψέλες μάθησης, επιφανείς Κρητικούς στο εξωτερικό, οι όποιοι θα γίνουν οι μαγνήτeς για την προσέλκυση τόσο επιχειρηματιών όσο και start up εταιριών.Εμμονικά προτείνω να γίνει μια προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, να προστεθεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας δίπλα στον τουρισμό και τη γεωργία ώστε όλοι οι τομείς μαζί να ωθήσουν τον τόπο δυναμικά μπροστά.

Αν η πρόταση της ταπεινότητάς μου είναι ορθή, παρακαλώ να κινητοποιηθούν εκτός των άλλων και αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στη Κρήτη όπως και αυτοί που διαθέτουν την ιδιότητα του αποφασίζειν για τα δημόσια πράγματα του τόπου.

Το θεωρώ ελκυστικό για τον καθένα από αυτούς, προκειμένου να αφήσουν ένα αποτύπωμα που θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια στη μνήμη των σημερινών ανθρώπων αλλά θα το βιώσουν θετικά και οι μελλοντικές γενεές . Με τον τρόπο αυτό θα εγκλωβιστούν τα δημιουργικά μυαλά στον τόπο τους και δεν θα χρειάζεται να φεύγουν αλλού για να σταδιοδρομήσουν.

Πιστεύω ότι η εποχή προσφέρεται για στόχους και για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ξεχωρίσουν προσφέροντας στην κοινωνία κάτι το ξεχωριστό. Οι στόχοι που κατ΄αρχήν φαίνονται άπιαστοι, αν επιτευχθούν είναι αυτοί που ορίζουν το μέλλον και αλλάζουν τη μοίρα ενός λαού και ενός τόπου.