Αλλάζουν όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πλατεία Κύπρου, έξω από το την είσοδο της Όασης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου, Χαριλάου Τρικούπη και μεγάλης Έβανς. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε χθες η επιτροπή κυκλοφορίας ξηλώνονται όλα τα φανάρια που υπάρχουν στο σύνολο των οδικών αρτηριών, καθώς η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται μέσα από ένα μεγάλο roundabout, δηλαδή μια κυκλική διασταύρωση. Όπως είναι γνωστό, η παρέμβαση αυτή είχε αρχικά προβλεφθεί να αποτελέσει μέρος του μεγάλου έργου ανάπλασης της λεωφόρου Πλαστήρα, από την πύλη του Ιησού μέχρι την εκβολή της Χανιόπορτας. Ωστόσο για λόγους που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει διευκρινίσει, ο κόμβος έξω από την πλατεία Κύπρου αποσπάστηκε από το υπόλοιπο έργο, και μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί ως ξεχωριστή εργολαβία. Το σχετικό ερώτημα τέθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος απαντώντας περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η απόσπαση του συγκεκριμένου τμήματος του έργου από τη συνολική εργολαβία δρομολογήθηκε πριν ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα και δεν συμμετείχε ούτε γνωρίζει τους λόγους αυτής της διαχείρισης. Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος, στη νέα εργολαβία που δρομολογείται δεν προβλέπεται να γίνει κάποιας μορφής πλακόστρωση. Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με τα προβλήματα που εμφανίζονται στον κυβόλιθο της λεωφόρου Πλαστήρα όπου ξηλώνεται το πουλόβερ της πλακόστρωσης παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Πρόσθεσε όμως ότι επειδή όπως αποδείχτηκε στην πράξη, η χρήση του ανομοιόμορφου κυβόλιθου απέτυχε ως επιλογή, το συγκεκριμένο υλικό δεν θα είναι επιλέξιμο στο μέλλον αλλά θα προτιμούνται υλικά τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι έχουν και τις αντοχές και την ποιοτική λειτουργικότητα που θα πρέπει να διασφαλίζεται.

Οι κυκλοφοριακές αλλαγές

Αφού ακολουθήσει μια εσωτερική διαδικασία εγκρίσεων το έργο της δημιουργίας του κόμβου στην πλατεία Κύπρου, το οποίο θα πρέπει να περάσει από ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αμέσως μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πάρει το δρόμο της δημοπράτησής του, που εκτιμάται ότι θα είναι μέσα στον Σεπτέμβριο. Η κατασκευή του κόμβου θα γίνει κατά τα πρότυπα της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης του roundabout που κατασκευάστηκε στη Χανιόπορτα, που απέδειξε ότι μπορεί άριστα να ρυθμίζει τους κυκλοφοριακούς φόρτους μιας περιοχής ιδιαίτερα βεβαρυμένης, τονίζει ο κ. Αναστασάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι εξίσου θετικά αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα στον κόμβο που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Κύπρου, που θα σηματοδοτήσει την κατάργηση του συνόλου των φαναριών. Πιο συγκεκριμένα θα ξηλωθούν όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες της Χρυσοστόμου, της Χαριλάου Τρικούπη και της Έβανς και η κίνηση των οχημάτων θα αυτορυθμίζεται με ομαλή ροή μέσα από τον κόμβο. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, σήμερα υπάρχει μια απαράδεκτη αναμονή ενός τετάρτου στη Χρυσοστόμου, που προοπτικά δεν θα υπάρχει κανείς λόγος να υφίσταται μετά την κατασκευή του κυκλικού κόμβου, ο οποίος θα απορροφήσει όλα αυτά τα προβλήματα. Η παρέμβαση αυτή θα συνοδευτεί με μια σειρά συνοδών έργων, που αφορούν στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων, και της νησίδας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο κυκλικός κόμβος μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται η κυκλοφορία. Το κόστος του έργου ανέρχεται στις 150 χιλ. ευρώ, τα οποία έχουν εγγραφεί και δεσμευτεί στον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, αντίστοιχες παρεμβάσεις σχεδιάζονται για την περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου (δυτική περιμετρική - κολυμβητήριο) και την παραλιακή οδό, ενώ σύντομα πρόκειται να ανατεθεί μελέτη για την περιοχή του Άη Γιάννη Χωστού (Χριστομιχάλη Ξυλούρη και Ηρακλή).