Του Γιάννη Ζωράκη

Την εντονότατη αντίδραση του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη, προκαλεί η παρέμβαση τουΓραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με το θέμα των αδέσποτων στν Δήμο Ηρακλείου.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πως η κατάσταση από την εγκατάλειψη σκύλων στους δρόμους του Ηρακλείου έχει γίνει επικίνδυνη, ενώ με πολλαπλές αναφορές στο κείμενο της ερώτησής του, εγκαλεί τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη για δηλώσεις του, αλλά και για τους γενικότερους χειρισμούς του γύρω από το θέμα.

Άμεση και σφοδρή ήταν η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος σηκώνει το γάντι και κάνει απόλυτα σαφές ότι πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η δημοτική αρχή κατά πρώτον υπερβαίνει εαυτόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και κατά δεύτερον λειτουργεί εντός πλαισίου νόμου, το οποίο έχει τεθεί στη λογική συνύπαρξης ανθρώπων και αδέσποτων ζώων και όχι στη λογική «εξαφάνισης» κάθε αδέσποτου από τον αστικό και περιαστικό ιστό. Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει παράλληλα ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης ο οποίος διαθέτει ολοκληρωμένη δομή για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων.

Ο κ. Ινιωτάκης κάνει σαφές πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Ειδικότερα ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι ο Δήμος Ηράκλειου δαπανά συνολικά 80.000 ευρώ ανά έτος και στειρώνει κατά μέσο όρο 450 - 600 σκυλιά στο Δημοτικό Κτηνιατρείο το οποίο λειτούργησε επί τωρινής δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο Δήμος βρίσκεται ταυτόχρονα σε συνεργασία με Έλληνες κτηνιάτρους και κτηνιάτρους του εξωτερικού προκειμένου να διευρυνθεί το πρόγραμμα στειρώσεων και η αποτελεσματικότητά του. Όπως τονίζει ο κ. Ινιωτάκης παράλληλα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργεί πενταμελής επιτροπή η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διάστημα και εξετάζει όλα τα θέματα στο πλαίσιο του νόμου.

Ειδικότερα ο αντιδήμαρχος αναφέρει ότι η δημοτική αρχή μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει μεικτά κλιμάκια ελέγχου δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας και φιλοζωικών οργανώσεων για τον έλεγχο ύπαρξης ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, έχει οργανώσει συνεργασία με εισαγγελικές αρχές, συλλόγους κτηνιάτρων και φιλοζωικές οργανώσεις για εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με έμφαση στην εκπαίδευση νέων και μαθητών δημοτικού και γυμνασίου. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, ο Δήμος Ηρακλείου έχει τοποθετήσει παράλληλα ταΐστρες και ποτίστρες σε περιαστικές περιοχές, οι οποίες εφοδιάζονται τακτικά, ενώ έχουν αναβαθμιστεί οι υποδομές του κυνοκομείου, το οποίο έχει καταστεί κορυφαίο πανελλαδικά, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως τονίζει επιπρόσθετα ο κ. Ινιωτάκης, η δημοτική αρχή οργανώνει τακτικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης ζώων από δημόσιους χώρους σε περιπτώσεις μαζικών εγκαταλείψεων, καταγράφει σε ηλεκτρονική βάση τα δεσποζόμενα ζώα, έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωους, ενώ υποστηρίζει όμορους Δήμους σε περιπτώσεις έκτακτων και δύσκολων περιστατικών. Με βάση τον αντιδήμαρχο μάλιστα, όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται καθημερινά με πολλαπλές παρεμβάσεις σε περιστατικά που συμβαίνουν τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές του Δήμου.

“Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό πως αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής δεν είναι να εξαφανίσει τα σκυλιά και τα αδέσποτα ζώα” αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που διευκρινίζει ότι ο Δήμος σύμφωνα με τον νόμο έχει υποχρέωση την περισυλλογή, φροντίδα, στείρωση και τσιπάρισμα των ζώων και στη συνέχεια την επανατοποθέτησή τους στο σημείο στο οποίο βρέθηκαν.

“Δεν υπάρχουν ούτε μαγικοί τρόποι ούτε συνταγές να εξαφανιστούν τα δεκάδες χιλιάδες σκυλιά ανά την Ελλάδα” υποστηρίζει ο Πέτρος Ινιωτάκης τονίζοντας πως η λύση βρίσκεται στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών που κατ’ αρχάς βασίζεται στη μη εγκατάλειψη των ζώων.

«Θεωρούμε σημαντικό να γίνει από όλους αντιληπτό ότι ένα τόσο σύνθετο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ταυτόχρονα από όλους τους Δήμους της Κρήτης με την αρωγή και της Περιφέρειας και του κράτους» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.