Του Θάνου Περβολαράκη

Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τα αίτια θανάτου του άτυχου Βρετανού Steven Cook διαβιβάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου η δικογραφία της υπόθεσης. Στην πολυσέλιδη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που δεν φωτίζουν τους λόγους του θανάτου του άτυχου νέου, καθώς αναφέρονται αναλυτικά τα ευρήματα που συνέλεξαν από το πηγάδι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Άγγλοι αστυνομικοί, αλλά και τα αποτελέσματα του DNA που πιστοποιούν ότι πρόκειται για τον Steven Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία δεν υπάρχει η ιατροδικαστική έκθεση, καθώς η ιατροδικαστής που θα συντάξει το σχετικό πόρισμα περιμένει τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Το πόρισμα αυτό, εκτιμούν αστυνομικοί, δεν θα είναι επίσης διαφωτιστικό ως προς τα αίτια θανάτου και το πιθανότερο είναι «να αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, να πρόκειται δηλαδή για θάνατο από εγκληματική ενέργεια, ατύχημα, αυτοκτονία κοκ».

Ο Steven Cook καταγόταν από το Σάντμπαχ του Τσέσαϊρ, στην Αγγλία. Στις 30 Αυγούστου του 2005 μαζί με συμμαθητές του είχαν αναχωρήσει από το Μάντσεστερ για τα Μάλια όπου και έφτασαν στις 31 Αυγούστου 2005. Εξαφανίστηκε λίγες ώρες μετά (ξημερώματα 1ης Σεπτεμβρίου).

Η «Π» σε παλιότερο της δημοσίευμα είχε παρουσιάσει τη διαδρομή του εκείνη την ημέρα πριν εξαφανιστεί, η οποία ήταν η εξής:

Στις 31/8/2005 στις 8.30 μ.μ ο 20χρονος τότε Steven και οι φίλοι του ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο «Φρίξος» που έμεναν για μία βόλτα στα μπαρ της περιοχής.

Επισκέφτηκαν συνολικά εφτά μπαρ τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Τα μεσάνυχτα της ημέρας που εξαφανίστηκε ο Steven μαζί με τον φίλο του Άντυ, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους για να ξεκουραστούν, αφού προηγουμένως έκαναν μία σύντομη στάση για φαγητό.

Όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα της Αστυνομίας, κατά την επιστροφή τους πέρασαν από ένα μπαρ όπου τους είπαν ότι μπορούν να πιουν μπίρα πληρώνοντας μονάχα ένα ευρώ.

Αποφάσισαν να μπουν στο μπαρ το οποίο ήταν γεμάτο από κόσμο και οι δύο φίλοι χάθηκαν μέσα σε αυτό.

Ο Cook εθεάθη έξω από ένα μπαρ και μάλιστα ρώτησε μία κοπέλα που δούλευε σε αυτό για το πώς θα πάει στο ξενοδοχείο. Εκείνη του είπε ότι δεν γνωρίζει και όπως ανέφερε τον είδε να παίρνει λάθος κατεύθυνση στο δρόμο που οδηγεί για το Σίσι.