Μετά την αστυνομική διαταγή για ελέγχους στην Κρήτη, και με εισαγγελική εντολή ζητείται να γίνουν έλεγχοι για τυχόν διακίνηση του λεγόμενου «αέριου γέλιου». Συγκεκριμένα, να ενταθούν οι έλεγχοι ζητά από τις αστυνομικές αρχές ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Ελευθέριος Μιχαηλίδης, με έγγραφη παραγγελία που απέστειλε προς όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών της εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης (Κεντρική Μακεδονία). Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις κατά τους ελέγχους, θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Η χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου ή «αέριου του γέλιου» φαίνεται ότι κάνει θραύση σε πολλούς νέους κυρίως σε δημοφιλή ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κέρκυρα οι τοπικές αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν τα τελευταία 24ωρα 2437 μεταλλικές αμπούλες που περιείχαν «αέριο του γέλιου», ενώ συνελήφθησαν τέσσερις Κερκυραίοι και δύο αλλοδαποί -κατά περίπτωση ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι λειτουργίας καφέ και μπαρ- για παράνομη πώληση του συγκεκριμένου αερίου. 

 Η χρήση του παραπάνω φθηνού «ναρκωτικού» γίνεται με μπαλόνι, έχει γλυκιά γεύση και μυρωδιά, ενώ προκαλεί ευφορία στους χρήστες. Από ειδικούς έχει ενοχοποιηθεί για αρκετούς θανάτους στη Βρετανία.