Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στην υπόθεση της δολοφονίας του 58χρονου κτηνοτρόφου, Ανδρέα Κανάκη, από το Μπιτζαριανώ, άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Νίκος Μαρκάκης. Η έφεση ασκήθηκε ως προς το σκέλος της αναγνώρισης του ελαφρυντικού που δόθηκε στον 56χρονο κατηγορούμενο από το Γεράκι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια.

Οι τέσσερις ένορκοι ήταν εκείνοι που με την πλειοψηφία τους αναγνώρισαν στον 56χρονο ότι ενήργησε υπό καθεστώς οργής και θλίψης λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στο συμβάν. Οι τρεις τακτικοί δικαστές, όπως και η εισαγγελέας έδρας, είχαν την άποψη ότι δεν έπρεπε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών βασιζόμενος στην υπηρεσιακή αναφορά τής εισαγγελέως έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου αποφάνθηκε υπέρ της άσκησης εφέσεως, έτσι ώστε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η υπόθεση να κριθεί από την αρχή.

Ο 56χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το δικαστήριο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του 58χρονου Α. Κανάκη, ενώ κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 32χρονου φίλου του θύματος. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών για την ανθρωποκτονία, 7 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενός έτους για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προφορικά η πρόεδρος, αποδέχτηκε ωστόσο ότι στον τόπο του συμβάντος υπήρξε η παρουσία και τέταρτου προσώπου από την άλλη πλευρά (είναι ο μάρτυρας που κλήθηκε να εξεταστεί στο δικαστήριο, αρνούμενος ωστόσο την παρουσία του εκεί) αλλά και ότι χρησιμοποιήθηκαν μαγκούρες με τις οποίες προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου.

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού από τους τέσσερις ενόρκους είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος την ίδια μέρα είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να υποβάλει αρμοδίως αίτημα για την άσκηση εφέσεως.

Χθες, σε γραπτή δήλωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο εκ των συνηγόρων της υπεράσπισης Γιώργος Στειακάκης, ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Καμία ανησυχία δεν προκαλεί στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου η αναμενόμενη έφεση από τον κ. αντεισαγγελέα Εφετών. Εξάλλου αυτό συμβαίνει πάντα όταν αναγνωρίζεται ελαφρυντική περίσταση ήδη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, με αυτά που δέχθηκε ομόφωνα το δικαστήριο ως γεγονότα, μόνο η μείωση της ποινής μάς απασχολεί».