Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Έρευνα σε βάθος και σε πολλά επίπεδα διεξάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση του φορτηγού πλοίου “Golendri”, το οποίο παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου και βρέθηκε να μεταφέρει στα αμπάρια του περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες υποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων «βάλτωσε» σε βαθμό να υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά, στην παρούσα υπόθεση η έρευνα «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς και στοχευμένα και δεν αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ελέγχονται και άλλα πράγματα.

Με αίτημα των ανακριτικών αρχών Πειραιά που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης, ζητήθηκε δικαστική συνδρομή των ανακριτικών αρχών του Ηρακλείου για την κατάσχεση των συστημάτων πλοήγησης του φορτηγού πλοίου, προκειμένου να αποσταλούν για ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων αναφορικά με την πορεία του “Golendri”.

Ζητείται δηλαδή να χαρτογραφηθεί πλήρως όλη η διαδρομή του πλοίου, ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς το στίγμα του και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία και τις στάσεις που έκανε.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την αιγίδα μεσεγγυούχου που έχει οριστεί, ο οποίος είναι πλέον υπεύθυνος για τη φύλαξή του.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π» ότι η διερεύνηση της υπόθεσης «έχει πολύ ψωμί», ενώ παραδέχονται ότι η έρευνα που γίνεται γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Το “Golendri”, υπό σημαία Τανζανίας και με εξαμελές πλήρωμα Ουκρανών, είχε εντοπιστεί στα μέσα Ιουνίου σε όρμο των Σφακίων, με σβηστά τα φώτα ναυσιπλοϊας και χωρίς να έχει ενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα εντοπισμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ύποπτες κινήσεις του σκάφους έθεσαν σε συναγερμό τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και το φορτηγό τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση. Βραδάκι της ίδιας ημέρας το “GOLENDRI” εθεάθη να σταματάει σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων.

Λιμενικοί έκαναν χρήση της θερμικής κάμερας απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ και τότε διαπίστωσαν ότι ταχύπλοο σκάφος είχε προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο και βρισκόταν σε εξέλιξη μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Ταυτόχρονα λιμενικοί αντιλήφθηκαν την παρουσία τεσσάρων φορτηγών οχημάτων στην ξηρά, τα οποία πιστεύεται ότι θα παραλάμβαναν το παράνομο φορτίο.

Μόλις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της παράνομης μεταφόρτωσης αντιλήφθηκαν την παρουσία του λιμενικού σκάφους, προσπάθησαν να διαφύγουν. Το ταχύπλοο σκάφος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, ενώ όσοι περίμεναν στην ξηρά «εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τα φορτηγά αλλά και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσαν για τη μεταφόρτωση του εμπορεύματος». Το ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο ήταν μονόδρομος για τους λιμενικούς, οι οποίοι ακινητοποίησαν το πλήρωμα.