Τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου Εργασίας αλλά και οι επόμενοι στόχοι απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας και σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους. Από πανηγυρισμούς για τη μείωση της ανεργίας χαρακτηρίστηκε πάντως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας. Μετά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η υπουργός και σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και η κ.Αχτσιόγλου θριαμβολόγησαν για τις στοχευμένες, όπως είπαν, κινήσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 5 μονάδες.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να κατανοήσουμε τη διαφορά της εικονικής ανάκαμψης -το success story- με το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας και ενός διαλυμένου κράτους από μια κατάσταση που έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. «Είμαστε στη μέση του δρόμου, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στο ξέφωτο» τόνισε και προσέθεσε πως «είναι ένας δύσκολος αγώνας, ο οποίος όμως αποφέρει καρπούς και είμαι σίγουρος θα αποφέρει περισσότερους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά φιλοσοφίας της παρούσας κυβέρνησης και των προηγούμενων αναφορικά με τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος, λέγοντας πως υπάρχουν δυο βασικές λογικές στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η μια είναι εκείνη που γνωρίσαμε πριν την κρίση που στοχεύει στη συρρίκνωση της εργατικής ασφάλειας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως σε αυτή τη λογική στηρίχτηκε η μετατροπή των προγραμμάτων για την ανεργία σε πελατειακούς μηχανισμούς, που δεν διοχέτευαν τους πόρους σε εκείνους που τους είχαν πραγματικά ανάγκη. Και υπάρχει και «η δική μας λογική. Η δική μας λογική είναι διαφορετική, έχει ως δέσμευση τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και από αυτή θα κριθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε δυο χρόνια, όταν έρθει η ώρα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «υψηλής σημασίας ασφαλιστική μεταρρύθμιση», τον ΕΦΚΑ, υπογραμμίζοντας πως τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση προέβλεπαν πως δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, ωστόσο αποδείχτηκε το αντίθετο.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διάλυση. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει ένα σύστημα που περιλάμβανε διαφοροποιήσεις σε εισφορές ακόμα και η μη καταβολή εισφορών από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ενώ αρχεία ασφαλισμένων χάθηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσιπρας. Στις κριτικές που ακούστηκαν για τον ΕΦΚΑ, ότι θα “καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να στηθεί το πληροφοριακό σύστημα», ο πρωθυπουργός αντέταξε το πλεόνασμα του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορείς να καταγράψεις πλεόνασμα με μείωση της απασχόλησης, αυτό το πλεόνασμα αντανακλά την αύξηση της απασχόλησης και της εισπραξιμότητας» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα μπλοκάκια, τονίζοντας πως 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ και προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα που δίνει κίνητρα στους εργοδότες να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που έχουν σταθερή σχέση εργασίας. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα επιδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργοδότες που θα μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτή σχέση εργασίας.

Το κίνητρο αυτό για πρώτη φορά μετατρέπει την απασχόληση σε αυτό ακριβώς που είναι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Είπε πάντως πως θα υπάρξει και ένα αντικίνητρο για τους εργοδότες ώστε να μην συνεχίζουν την απόκρυψη της πραγματικής σχέσης εργασίας και αυτό το αντικίνητρο είναι οι αυστηροί έλεγχοι και οι αυστηρές ποινές.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι πίσω από το λεγόμενο μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας, «ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα σε βάρος του εργαζομένου». «Αυτή η παράνομη πρακτική μέσα από το μπλοκάκι δεν είναι προϊόν της κρίσης, αναπτύχθηκε τα χρόνια της ευμάρειας. Τώρα εμείς καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας, το πρώτο βήμα έγινε με την κοινωνική ασφάλεια στην οποία έχουν εγγραφεί 22.000 εργαζόμενοι με τους εργοδότες τους» είπε ο Αλέξης Τσιπρας λίγο πριν ανακοινώσει το γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναφερόμενος στους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, «οι οποίοι είτε βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας είτε φοβούμενοι την απόλυση δεν προχωρούν σε καμία κίνηση και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι» είπε πως το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την απλήρωτη εργασία που θα προβλέπουν ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Ενώ για τους εργαζόμενους είπε πως είναι εγκλωβισμένοι και ζουν και υπό την απειλή της ανεργίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθά και μια αντιμετώπιση από την τακτική Δικαιοσύνη που επίσης δεν βοηθά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για αυτούς τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης μέσω επιδόματος, θα προβλέπει και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων ακόμα και για αλλαγή επαγγέλματος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα και την επέκτασή τους, τα χαμηλά τιμολόγια σε νερό και ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες, τα δωρεάν τρόφιμα αλλά και την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, λέγοντας «η ΕΡΓΑΝΗ δείχνει θετικό ισοζύγιο 250.000 θέσεις εργασίας». «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εξαμήνου από το 2001» είπε και τόνισε πως η μείωση της ανεργίας δεν είναι κυβερνητικός αλλά εθνικός στόχος. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά προγράμματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία των νέων και των νέων επιστημόνων, αλλά και την ανεργία σε κρίσιμες ηλικίες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

“Οι στόχοι διευρύνονται, βελτιωνόμαστε” είπε ο πρωθυπουργό και υπογράμμισε: «Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε τη δυνατότητα το 2019 να συγκρίνουμε την ανεργία, την υλοποίηση των δικών μας προγραμματικών επιλογών και όταν έρθει η ώρα να είμαστε περήφανοι ότι πήραμε ένα διαλυμένο κράτος και μια εργασιακή ζούγκλα και τα φέραμε σε μια κατάσταση που δεν θα ντρεπόμαστε».

Αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τους αρμόδιους τομεάρχες να κάνουν λόγο για «θριαμβολογία πάνω σε ψέματα και συντρίμμια» και «κατάντια και ξεπεσμό».

ΝΔ: “Θριαμβολογεί πάνω σε ψέματα και συντρίμμια”

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλει μεγάλο θράσος να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο “σώμα” της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ιδού λοιπόν οι “επιτυχίες” του κ. Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια:

1. Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.

2. Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!

3. Απόλυτη κυριαρχία – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.

4. Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.

5. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση

6. Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.

7. Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

8. Άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!

9. Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας

10. Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα 3 δισ. ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, αλλά δυστυχώς βιώνουν οι Έλληνες πολίτες».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Κατάντια και ξεπεσμός» οι δηλώσεις Τσίπρα

Θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση, που έχει άγνοια για την αγορά εργασίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε σχετική δήλωσή της ανέφερε, ότι «την ίδια στιγμή που -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το 75% των νέων αποφασίζει ή σκέφτεται να φύγει από τη χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο κ. Τσίπρας “πανηγυρίζει” για την πορεία της ανεργίας και “εξαγγέλλει” ως δήθεν νέα προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται».

Πρόσθεσε ότι άνω του 50% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ελαστικές θέσεις εργασίας, χαμηλά αμειβόμενες, ενώ επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα με συνεχή αύξηση των «8μηνων», της προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο.

«Η αλήθεια είναι όμως ότι ανίκανος να οδηγήσει σε επενδύσεις και ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές στην αγορά εργασίας.

Χωρίς τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις του για μισθό 751 ευρώ, για αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία από τις ομαδικές απολύσεις» τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου και κατέκρινε τον κ. Τσίπρα για όσα είπε για δήθεν, όπως υποστηρίζει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κοινωνική πολιτική. «Κατάντια και ξεπεσμός» κατέληξε.

To Ποτάμι: Οι νέοι φεύγουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει

To Ποτάμι σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα τονίζοντας πως: Στο πεδίο της απασχόλησης δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς. Δυστυχώς.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταλάβει καθόλου πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Νομίζουν ότι με μεγαλοστομίες, περιορισμούς και απαγορεύσεις θα εξαναγκάσουν τις επιχειρήσεις σε προσλήψεις. Την ίδια ώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν κάθε επένδυση και να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια να στηθεί μια νέα δουλειά, να παραχθεί ένα νέο αγαθό ή υπηρεσία, να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση.

Το ταμείο στην απασχόληση είναι απογοητευτικό. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις αμυντικές, προσωρινές και αβέβαιες -δουλειές που ταιριάζουν στο σκοτάδι της ύφεσης. Όσες δουλειές δημιουργήθηκαν τις οφείλουμε στα δειλά βήματα ευελιξίας και απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας που θεσπίστηκαν με βαριά καρδιά από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέτρα, δηλαδή, που κατήγγελλε η σημερινή... Όμως αυτές οι δουλειές έπρεπε να αποτελούν απλώς τον προθάλαμο της ανάκαμψης. Θα έπρεπε να βοηθήσουν να γυρίσει ο τροχός της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις προοπτικές της. Και, καθώς αυτή θα ανέκαμπτε, θα έδιναν τη θέση τους σε μονιμότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.

Αυτό δεν έγινε και δεν φαίνεται πως θα γίνει γρήγορα. Διότι η κυβέρνηση νομίζει πως δουλειές ανοίγουν με ρουσφέτια και ιδεοληψίες κολλημένων μυαλών σε έναν κόσμο που έσβησε εδώ και 40 χρόνια. Πως άμα τρίξει τα δόντια και απειλήσει με ακραία συνδικαλιστική ρητορική, τότε «θα γίνουν προσλήψεις».

Χωρίς επενδύσεις και κλίμα σταθερά φιλικό στην επιχειρηματικότητα δεν θα δημιουργηθεί καμία καλή δουλειά έξω από τα γραφεία των κυβερνητικών... Όσους ημέτερους κι αν προσλάβουν, όσο αυξάνουν τους φόρους για να τους πληρώσουν, οι θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία θα γίνονται όλο και λιγότερες, όλο και πιο επισφαλείς. Δυστυχώς.

Η ανεργία δεν είναι η μοίρα μας. Είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανικανότητας και της άγνοιας μιας ακατάλληλης κυβέρνησης. Και εν τω μεταξύ, όποιος νέος μπορεί να φύγει, το κάνει.

Ενωση Κεντρώων: “Nα ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός”

«Οι απολογίες του ΣΥΡΙΖΑ περί πτώσης της ανεργίας και περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος βασίζονται σε δημιουργική λογιστική που υπακούει στο δόγμα "να ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός” αρκέστηκε να τονίσει η Ένωση Κεντρώων».



Επιδότηση για όσους μετατρέπουν το μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία

Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας, είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το “μπλοκάκι” κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες, κλπ. Το πρώτο βήμα από πλευράς του υπουργείου έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου, «με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, γίνεται ακόμη ένα βήμα. Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους “εργοδότες” επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Δίνεται, λοιπόν, το κίνητρο, για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό».

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, κύκλοι του Υπουργείου επισημαίνουν ότι «το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν, για διάστημα 12 μηνών, για όσους “εργοδότες” επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με “μπλοκάκι” σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο “εργοδότες”.

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα, πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησης».