Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί το καλοκαίρι λόγω καύσωνα, εκτός από τους αγρότες και οι μελισσοκόμοι του νομού Ηρακλείου.

Το προηγούμενο κύμα καύσωνα έπληξε σημαντικά τον κλάδο, με τους μελισσοκόμους να υποστηρίζουν ότι πολλές κυψέλες καταστράφηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος της καταστροφής είναι ολοκληρωτικό.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργούνται έχει προκύψει ότι κυψέλες που έχουν ζημιωθεί κατά το ήμισυ (ζημιές σε 7-8 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα χρειασθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να ανακάμψουν, ενώ κυψέλες που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους (ζημιές σε 12-16 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα πρέπει να συνενωθούν με άλλες κυψέλες, προκειμένου να μην καταστραφούν ολοσχερώς.

Ασαφές παραμένει εάν ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. θεωρεί ως μη βιώσιμο, κι επομένως δικαιούνται αποζημίωσης, το μελισσοσμήνος κυψέλης που έχει καταστραφεί κατά 70-80% και ως εκ τούτου δεν επιβιώνει, αλλά θα πρέπει να συνενωθεί με άλλες κυψέλες.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι πέραν της ζημιάς που προκαλείται στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσουργών, σημαντική είναι και η ζημιά που εκτιμάται ότι προκαλείται και στην παραγωγή μελιού.

Το συγκεκριμένο θέμα φέρνει με παρέμβασή του στη Βουλή ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρεται στην ανάγκη για άμεση καταβολή αποζημιώσεων αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι του νομού Ηρακλείου εξαιτίας του καύσωνα.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ο βουλευτής θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποια είναι η έκταση των ζημιών, λόγω καύσωνα, που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι στο Ν. Ηρακλείου;

2. Πότε αναμένεται να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.;

3. Ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος/ποσό των αποζημιώσεων για τις ζημιές στους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου;».