Του Θάνου Περβολαράκη

Ένα κακό προηγούμενο... ρεκόρ είναι πολύ πιθανό να σπάσει για πρώτη φορά φέτος στη κλειστή φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού… Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το σωφρονιστικό κατάστημα, είναι πολύ πιθανό να κλείσει η χρονιά χωρίς να έχει παραβιαστεί καμία άδεια από κρατούμενο που έχει ζητήσει και έχει λάβει ολιγοήμερη… «απόδραση».

«Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και όλοι οι κρατούμενοι που δικαιούνται και έλαβαν άδεια επέστρεψαν κανονικά με την ολοκλήρωση του χρόνου που είχαν» ανέφερε σωφρονιστικός υπάλληλος.

Είναι εντυπωσιακό ότι κάθε χρόνο ήταν αρκετοί οι κρατούμενοι που ζητούσαν και λάμβαναν άδεια, αφού πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ωστόσο σχεδόν πάντοτε υπήρχαν οι «κοπανατζήδες» που επέλεγαν να μην επιστρέψουν, αν και σχεδόν πάντοτε εντοπίζονταν λίγο καιρό μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, κατά μέσο όρο κάθε μήνα από πέντε έως εφτά άτομα παραβίαζαν την άδειά τους και δεν επέστρεφαν πίσω στο κελί τους τα τελευταία χρόνια.

«Φέτος μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία τέτοια περίπτωση» ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: «Μοναδική παραφωνία αποτελεί η περίπτωση ενός 40χρονου από το Πακιστάν, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπές και ληστείες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, αν και είχε λάβει δύο ολιγοήμερες άδειες και είχε επιστρέψει κανονικά στη φυλακή, στην τρίτη άδεια που πήρε πέρυσι δεν επέστρεψε. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στην Κομοτηνή από την τοπική αστυνομία και επέστρεψε πίσω στην Αλικαρνασσό.

Από τις πιο ηχηρές «αποδράσεις» που έγιναν στη φυλακή της Αλικαρνασσού, ήταν η περίπτωση του διαβόητου κακοποιού Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος το καλοκαίρι (Αύγουστο) του 2006 είχε πάρει άδεια από τη φυλακή μετά από πολλά σχετικά αιτήματα και δεν είχε επιστρέψει.Αύξηση κρατουμένων

Το τελευταίο διάστημα πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Η αύξηση του πληθυσμού αφορά καταρχάς τις πολλές μεταγωγές που γίνονται το τελευταίο διάστημα από άλλες φυλακές της Κρήτης, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα που έχουν υποβάλει για πολιτικό άσυλο οι αλλοδαποί αιτούντες.

Ακόμα, αρκετοί κρατούμενοι που βρίσκονται στην Αλικαρνασσό, αλλά για κάποιο λόγο μετήχθησαν σε άλλη φυλακή της χώρας, έχουν επιστρέψει στα παλιά τους «λημέρια». Πρόκειται για άτομα που είτε ήταν υπόδικα, είτε δικάστηκαν εκτός Κρήτης και μετά την ποινή που τους επιβλήθηκε, ήρθαν στην Αλικαρνασσό.

Η χωρητικότητα της φυλακής προβλέπει τη φιλοξενία 210 κρατουμένων. Αυτό το διάστημα βρίσκονται 190 άτομα, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που στην Αλικαρνασσό βρίσκονταν διπλάσιοι κρατούμενοι από όσους μπορούσε να αντέξει η φυλακή.

Ένα ακόμα αθλητικό γεγονός

Κρατούμενοι της Αλικαρνασσού, Έλληνες και αλλοδαποί, πλην Αλβανών που δεν υπάρχουν πλέον στη φυλακή, θα αναμετρηθούν σε αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Οι αναμετρήσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Πέμπτη 27 Ιουλίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα και την προσπάθεια αυτή στηρίζει ο Δήμος Ηρακλείου και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Οι παίχτες θα χωριστούν σε ομάδες τριών ατόμων και οι νικητές θα κερδίσουν διάφορα δώρα.