Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ανοχύρωτη πόλη παραμένει το Ηράκλειο, όπου ανθρώπινες ζωές παίζονται κορώνα - γράμματα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει ούτε μισό βήμα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, όπως αυτό του φράγματος των Δαφνών, για την κατασκευή του οποίου έχουν εκδοθεί οι τιμές απαλλοτρίωσης μιας έκτασης 90.700 τ.μ., ωστόσο η όλη διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα! Η χαρακτηριστική αναβλητικότητα των υπευθύνων εξώθησε ομάδα ιδιοκτητών της έκτασης που απαλλοτριώνεται να στραφούν με εξώδικό τους στον Δήμο Ηρακλείου και να ζητήσουν να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμής τους που εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες και μια σειρά άλλων συνοδών έργων παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μια τεράστια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου να παραμένει ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της. Παρά το γεγονός ότι τα σημαντικά αυτά αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν γίνει 20 χρόνια πριν για να προστατευθεί όλο το βορειοδυτικό Ηράκλειο, παραμένουν σχέδια επί χάρτου και δεν έχουν προχωρήσει μισό βήμα προς τα εμπρός μέχρι την επόμενη ισχυρή νεροποντή που όλοι θα προσπαθούν να αποτάξουν τις ευθύνες τους και να ανασυντάξουν το βηματισμό τους για την προώθησή τους.

Η προκλητική αναβλητικότητα των αρμοδίων σε ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής εξώθησε μέρος των ιδιοκτητών της έκτασης Λιθίνες όπου απαλλοτριώνονται συνολικά 90.700 τ.μ., να καταθέσουν εξώδικο στον Δήμο Ηρακλείου, και να ζητήσουν να κινήσει τις διαδικασίες για την πληρωμή τους. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα των ιδιοκτητών, που ζητά να «τρέξει» η διαδικασία της απαλλοτρίωσης είναι ο κ. Ανδρέας Μπαφάκης, ο οποίος στο σχετικό κείμενό του εξηγεί ότι το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση μιας έκτασης 90.700 τ.μ. στην περιοχή Λιθίνες, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του «αντιπλημμυρικού φράγματος Δαφνών του Δήμου Ηρακλείου», βάση κτηματολογικού διαγράμματος που είχε συνταχθεί τον Μάιο του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων και εκδόθηκε η με αριθμ. 666/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου (Ειδικής Διαδικασίας Απαλλοτριώσεων), η οποία με βάση την αγοραία αξία των ακινήτων μας και των επ’ αυτών επικειμένων καθόρισε επακριβώς τις τιμές τους, που δεν απέχουν καθόλου από τις σημερινές και είναι μέσα στον προϋπολογισμό κατασκευής του έργου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παρά την έκδοση της απόφασης αυτής και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών, ουδέν ποσόν καταβλήθηκε μέχρι σήμερα, ενώ γνωστοποιήθηκε η δικαστική απόφαση αποζημίωσης των δικαιούχων στον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος αρκέστηκε μόνο στην κατάθεση αιτήσεως καθορισμού οριστικής τιμής μονάδος, που λειτουργεί ουσιαστικά ως έφεση, χωρίς να καταβάλει κανένα κονδύλιο. Από την έκδοση της απόφασης πέρασαν πέντε χρόνια και κινδυνεύει να μείνει το φράγμα Δαφνών ανεκτέλεστο ως έργο. Η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να μείνει ανεκτέλεστη και γράμμα κενό και πρέπει να γίνει σεβαστή από τη δημοτική αρχή και τις οικονομικές της υπηρεσίες».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών δεν έρχεται μόνο να απαντήσει σε μια ζωτική ανάγκη που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και σε ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα, που είναι η επέκταση του σχεδίου πόλης. Όπως είναι γνωστό, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει στο ελάχιστο το σχέδιο πόλης, το οποίο επιζητούν εδώ και δεκαετίας περιοχές, όπως η περιοχή του ΤΕΙ και του Εσταυρωμένου, που στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων και δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γ.Ρασούλης τονίζει ότι το φράγμα Δαφνών πηγαίνει «πακέτο» με συνοδά έργα στον Ξηροπόταμο. Μάλιστα με τον νέο νόμο που έχει ψηφιστεί, η διαχείριση των αντιπλημμυρικών δεν μπορεί να γίνει τμηματικά αλλά συνολικά, και υπό το πρίσμα αυτό προσπαθούμε να το διαχειριστούμε σε συνεργασία και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν τη ευθύνη για τη διαχείρισή του. Ο ίδιος τονίζει ότι κατασκευαστικά το έργο δεν είναι τόσο δαπανηρό, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα που το περιπλέκει είναι αυτό των απαλλοτριώσεων. Παράλληλα, όπως εξηγεί, υπάρχουν και σημαντικές εκκρεμότητες και σε ότι αφορά τις μελέτες του έργου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται και γίνεται προσπάθεια από τον Δήμο για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και να δοθεί οριστική λύση.