Του Θάνου Περβολαράκη

Η παρανόηση για τους λόγους που έστειλαν την 19χρονη Αγγλίδα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, παρά την τραγικότητα της είδησης, είχε ως αποτέλεσμα να βγει και κάτι το θετικό από αυτή την θλιβερή ιστορία. Ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν τα λεγόμενα αέρια γέλιου από την περιοχή της Χερσονήσου, της Σταλίδας και των Μαλίων, αλλά και άλλων τουριστικών περιοχών του νησιού! Μετά το περιστατικό με την 19χρονη από τη Βρετανία, η κατάσταση της υγείας της αποδόθηκε σε χρήση αυτού του αερίου, ωστόσο οι εξετάσεις έδειξαν μηνιγγίτιδα, οι αστυνομικοί έκαναν σαρωτικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές όπου διασκεδάζουν νέοι από ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως είπε στην «Π» αστυνομικός, η διαταγή, που εκδόθηκε και εστάλη στα αστυνομικά τμήματα σχεδόν αμέσως μετά την κατάρρευση της κοπέλας, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι νόμιμα και αν διατίθενται γι’ άλλη χρήση, πέρα από αυτή που έχουν κατασκευαστεί τα laughting gas.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συνεχείς έλεγχοι σε μπαρ διαφόρων τουριστικών περιοχών του νομού Ηρακλείου, όμως δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Εκεί όπου παλιότερα το αέριο αυτό πουλιόταν προς περίπου πέντε ευρώ και ήταν εύκολα προσβάσιμο σε όλους, πλέον δεν υπάρχει ούτε για δείγμα!

«Είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοχοί τους τα εξαφάνισαν μετά τα όσα έγιναν με την 19χρονη. Σίγουρα υπήρχαν και πωλούνταν ελεύθερα και φοβόμαστε ότι θα επιστρέψουν σιγά- σιγά τις επόμενες ημέρες και γι αυτό οι έλεγχοι έχουμε διαταγή να συνεχιστούν» σχολίασε αστυνομικός.

Οι έλεγχοι βέβαια δεν έγιναν μόνο στην Κρήτη, αφού η διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προς όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας ήταν κοινή.

Είναι ενδεικτικό ότι σε 6 συλλήψεις προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικές αρχές της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια ελέγχου που έγινε σε τουριστικές περιοχές του νησιού. Κατασχέθηκαν 2.437 μεταλλικές αμπούλες, οι οποίες περιείχαν «αέριο γέλιου».

Οι συλληφθέντες είναι 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι λειτουργίας μπαρ στην περιοχή του Κάβου. Έλεγχοι στη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκαν χιλιάδες μεταλλικές αμπούλες με αέριο γέλιου έγιναν και στο Λαγανά Ζακύνθου.Το «αθώο» ναρκωτικό

Η ευρεία διάδοση του αέριου γέλιου ή «hippy crack», όπως αποκαλείται μεταξύ των νέων στη Μ. Βρετανία, έχει ξεκινήσει να διαδίδεται τα τελευταία χρόνια ως φθηνό αντικατάστατο ναρκωτικών ουσιών στη Γηραιά Αλβιόνα.

Δεν πρόκειται για παράνομη ουσία, καθώς χρησιμοποιείται σε πολλές χρήσεις, μεταξύ των οποίων για να γεμίζουν με αέρα μπαλόνια, ενώ εμπορικά έχει πολλές χρήσεις, από ενισχυτικό καυσίμου έως… στη ζαχαροπλαστική!

Ωστόσο, η απευθείας εισπνοή μεγάλης ποσότητας του αερίου, θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία του χρήστη! Μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο. Η επίδραση δεν κρατάει πολύ και η αίσθηση ευχαρίστησης προέρχεται από την τεχνητή δημιουργία έλλειψης οξυγόνου. Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο.